"Shakespeare Lives" a fost un program global derulat în 2016 pentru a sărbători creația celui mai cunoscut dramaturg din lume, cu ocazia împlinirii a 400 de ani de la moartea sa. Programul a fost derulat de British Council alături de campania GREAT Britain și l-a celebrat pe Shakespeare ca dramaturg universal.

Peste 140 de țări au fost implicate în proiect, oferind oamenilor oportunitatea de a intra în contact cu munca Bardului prin proiecții de film, expoziții, și în școli, alături de o suită de colaborări online unice. 

Resurse disponibile

În cadrul programului „Shakespeare Lives” au fost produse o serie de resurse.

  • Scurtmetraje - reinterpretări inedite ale operei lui Shakespeare;
  • Platforme digitale care te transformă într-un regizor și îți dau posibilitatea de a remixa munca dramaturgului;
  • Resurse educaționale pentru școli și cei interesați de învățarea limbii engleze, indiferent de vârstă sau de loc.

Accesează toate resursele disponibile în cadrul programului „Shakespeare Lives”

Alătură-te dialogului global în mediul online folosind  #ShakespeareLives.

Shakespeare Lives în România

Pe lângă evenimentele globale, British Council Romania a organizat numeroase evenimente locale în cinstea marelui bard de-a lungul anului Shakespeare. Printre acestea:

Conferința internațională de traduceri ale operei lui Shakespeare „A Great Feast of Languages”

Conferința şi-a propus să încurajeze colaborarea dintre traducători și practicieni de teatru, aducându-i împreună în Koln, Germania, pentru o săptămână intensivă de ateliere și discuții concentrate pe traducerea operei lui Shakespeare în limbile germană, poloneză și română.

British Council a susținut participarea la această conferinţă a zece traducători din România, specialişti ai universităților din București, Iași, Sibiu, Timișoara. Află mai multe detalii despre experienţa traducătorilor români la conferinţă.

Audiția Națională Shakespeare 400

În cadrul Galei UNITER 2016, care a avut loc la Oradea, în data de 9 mai 2016, British Council, prin tradiționalul premiu oferit la fiecare ediție a Galei încă din 1998, a premiat doi tineri actori care au acceptat provocarea de a-l reciti pe Shakespeare și de a-l interpreta scenic în scurte momente de spectacol.

Câştigătorii sunt: Dorin Eugen Ionescu şi Alexandra Adina Rădescu.

"The Complete Walk" la Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu

În cadrul Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, a putut fi vizionată seria "The Complete Walk" de la Teatrul Shakespeare’s Globe, componentă a programului "Shakespeare Lives".

Cele 37 de filme, create după piesele lui Shakespeare, ce explorează succesiv câte o piesă de teatru a lui Shakespeare și includ scene filmate în locațiile pe care și le-a imaginat autorul, combinate cu extrase din seria ”Silent Shakespeare” și cu fragmente din producții filmate, au fost prezentate în timpul festivalului în curtea interioară a Muzeului de Istorie.

Festivalul Naţional de Teatru Bucureşti

Actorul britanic Michael Pennington a ţinut, împreună cu regizorul şi actorul Ion Caramitru, un workshop pentru tineri actori interesaţi în opera lui Shakespeare.

Conferinţa “Re-Reading, Re-Writing, Re-Contextualizing Shakespeare”

Conferința a oferit sesiuni plenare susținute de David Crystal, Siobhan Keenan, Michael Hattaway și Monica Matei-Chesnoiu, precum și sesiuni de comunicări prezentate de invitați locali și internaționali. Aceasta a fost organizată la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, în zilele de 27 și 28 octombrie 2016.

Competiţia "Shakespeare Through My Eyes"

O competiţie naţională de film adresată amatorilor, ce a avut ca obiectiv promovarea operei lui William Shakespeare ȋn rândul tinerilor şi a fost organizată de British Council Iași.

Două filme au câștigat premiul cel mare și premiul special: premiul cel mare i-a revenit Mariei Carmen Leșan, din Bistrița, care a participat cu filmul „Dincolo de Romeo și Julieta”. Premiul special i-a revenit lui Adi Mureșian, care a participat cu filmul “A New Era, A New Macbeth”. 

"Shakespearia, ţara lui Will"

Realizată de Casa de Producţie TVR, "Shakespearia, ţara lui Will" reprezintă o serie de 16 episoade dedicate marelui scriitor, prezentată de TVR 1 în decursul anului 2016. 

Serialul evidenţiază modul în care opera shakespeariană a fost reflectată de-a lungul vremii pe scenele româneşti. Fiecare episod este structurat în jurul unei piese de teatru şi îmbină imagini de arhivă, imagini în premieră absolută, cu interviuri cu mari personalităţi ale teatrului românesc.