Prin colaborarea cu diferiți parteneri reușim să influențăm pozitiv viețile a milioane de oameni din întreaga lume. Iată câteva dintre poveștile noastre de succes.
Dezvoltarea industriei turismului rural în România
În cadrul proiectului "Skills for Employability" (”Abilități pentru Angajare”), British Council a lucrat în parteneriat cu agenții naționale guvernamentale, cu sectorul educațional și cu cel de afaceri pentru a crește gradul de angajabilitate a tinerilor care studiază domeniul turism, prin dezvoltarea unor cursuri de pregătire și calificări relevante și de o înaltă calitate, precum și a unor resurse de studiu. Acestea s-au concentrat pe două arii - turism rural și agro-turism, care încurajează turiștii să experimenteze viața din mediul rural românesc prin cazarea la ferme și alte mici pensiuni, precum și prin participarea activă la o gamă variată de activități în aer liber.
Proiectul "Skills for Employability" a avut un impact direct în reforma actuală a curriculei naționale în domeniul agro-turism și a implicat parteneri din arii variate - Centrul Național de Dezvoltare a Învățământului Profesional și Tehnic, Ministerul Educației Naționale, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Sector Skills Council for Hospitality and Tourism Romania, și membrii ai asociației ANTREC.
Programul a avut rezultate remarcabile:
- colaborarea strânsă dintre Guvern, sectorul educațional și industria de turism a condus la reformarea curriculei naționale astfel încât aceasta să îndeplinească nevoile unei economii aflate în continuă schimbare;
- creșterea gradului de predare și învățare a limbii engleze în clasele vocaționale;
- introducerea a noi căi de colaborare între autoritățile din domeniul educațional;
- dezvoltarea unor resurse care ajută la dezvoltarea abilităților de management, antreprenoriat, administrare și marketing, în domeniile agro-turism și turism rural. (acestea sunt disponibile pe site-ul Centrului Național de Dezvoltare a Învățământului Profesional și Tehnic și sunt gata pentru a fi folosite în noul an academic).
Prin colaborarea cu un expert britanic și o echipă de profesori TEFL (Teaching English as a Foreign Language), am dezvoltat, de asemenea, materiale de studiu specializate care să completeze curricula revizuită în domeniul turismului. Această componentă a programului amplu "Skills for Employability" a fost aprobată de Ministerul Educației Naționale și acreditată de Centrul Național de Dezvoltare a Învățământului Profesional și Tehnic.
Având în vedere că s-au făcut pași foarte importanți în construirea fundației acestui program, British Council are deplina convingere că programul este sustenabil și va servi drept punct de pornire pentru ulterioare dezvoltări ale reformei curriculare.
Engleza pentru Turism Rural și Agro-Turism reprezintă pentru mine cea mai însemnată experiență de învățare pe care am avut-o în toată activitatea mea de profesor. Acum pot concepe materiale pentru cursuri, mă consider un profesor mult mai bun și simt că acum pot să îmi ajut cu adevărat elevii în cariera pe care o vor avea în domeniul turismului.
(L.C., profesor de limba engleză la o şcoală vocaţională)
Connecting Classrooms
Connecting Classrooms a fost o componentă a unui program global care a creat parteneriate pe termen lung între un grup şcoli din Marea Britanie şi din peste 60 de ţări din lume. Scopul acestui program a fost acela de a forma şcoli incluzive din punct de vedere cultural. Programul a fost creat în urma consultării cu organisme educaţionale, practicieni şi factori de decizie din toată lumea.
În România, proiectul s-a desfăşurat în 16 şcoli din judeţele Arad şi Suceava. Aceste şcoli au colaborat cu şcolile din Ungaria, Franţa şi Marea Britanie: Ţara Galilor/Cardiff. Tema proiectului lor a fost "Valorile olimpice - excelenţa pentru toţi exprimată prin intermediul sportului şi a artelor creative ca modalitate de incluziune" în perioada 2010-2011 şi "Şcolile incluzive" între 2011-2013.
Profesori şi lideri din şcoli au primit sprijin pentru dezvoltarea de parteneriate internaţionale şi includerea lor în curricula şcolară. În acest fel ei au contribuit la educaţia tinerilor, la dezvoltarea lor personală şi au contribuit la atingerea obiectivului de democratizare a şcolii.
Proiectul a fost dezvoltat în parteneriat cu Ministerul Educaţiei Naţionale.
Aceste sesiuni m-au făcut să ma gândesc mai profund la toate problemele cu care se confruntă lumea noastră şi sper ca fiecare lider tânăr să facă mai multe pornind de la lucrurile pe care le-a învăţat. Mă aşteptam să dobândesc mai multă putere şi, de fapt, mă simt mai puternică şi aş vrea să fiu mult mai activă.
(O.S., lider tânăr, Arad, România)
FameLab
British Council sprijină tinerii prin intermediul oportunităţilor de dezvoltare a abilităţilor, iar competiţia FameLab este una dintre ele! FameLab este un concurs internaţional de comunicare a ştiinţei organizat de British Council şi Festivalul de Ştiinţă Cheltenham din Marea Britanie în peste 24 de ţări din Europa, Orientul Mijlociu, Asia, America şi Africa de Sud.
Finalistul competiţiei FameLab România 2013, Vlad Alexandru Lukacs, a învăţat cum să comunice eficient ştiinţa participând la un program de training şi a concurat în finala Festivalului de Ştiinţă Cheltenham din Marea Britanie, în perioada 4-9 iunie 2013. Vlad a câştigat, de asemenea, premiul pentru cea mai bună prezentare în domeniul tehnologiei, cu tema "Ce înseamnă wireless-ul?".
Partener principal: Intel