„Stagiunea de Compoziție Britanică” este un proiect al British Council România, desfășurat în perioada 2010-2013. Acesta a constat în trei stagiuni anuale, fiecare cu o serie de patru concerte.
Proiectul a reprezentat o oportunitate pentru iubitorii de muzică de a se familiariza cu școlile de compoziție britanice, și totodată un prilej ca muzicieni de origine română și britanică să colaboreze pe termen lung. Astfel, a luat naștere o nouă perspectivă asupra artei și a rolului său în ziua de azi.
„Stagiunea de Compoziție Britanică” s-a bucurat de sprijinul Academiei Regale de Muzică din Londra prin prezența curatorului stagiunii, Philip Cashian, șeful catedrei de compoziție a Academiei. De asemenea, proiectul nu s-ar fi putut realiza fără ajutorul unor instituții-cheie din România: Universitatea Națională de Muzică, Muzeul Național „George Enescu” și Radio România Muzical.
Prima ediție
Prima ediție, 2010 - 2011, a adus o privire de ansamblu asupra compozitorilor britanici contemporani, atât din punctul de vedere al generațiilor, cât și din cel al orientărilor conceptuale. Programul a inclus o selecție vastă de lucrări camerale semnate de 31 de compozitori, în interpretarea ansamblului Profil Sinfonietta, coordonat de Dan Dediu.
Ediția a doua
Cea de-a doua ediție, 2011-2012, s-a remarcat prin patru concerte, iar selecția realizată de același Philip Cashian s-a concentrat asupra compozitoarelor de origine britanică.
Aspectul cameral a fost din nou prezent, precum și interpretarea lucrărilor de către instrumentiști de origine română în ansambluri precum Profil, Archaeus și Preludiu. Violoncelistul britanic Oliver Coatesși designerul de sunet Jonathan Green au fost prezenți la concertul de deschidere care a adus o componentă multimedia proiectului.
Ediția a treia
Ediția cu numărul trei a avut ca punct principal intertextualitatea, punând accent atât pe legătura voce-instrument / text-muzică, iar lucrările instrumentale și camerale selectate de Philip Cashian au avut o componentă literară.
Seria de evenimente organizate de British Council România pentru a sărbători centenarul Benjamin Britten a debutat cu o interpretare a "Cvartetului de coarde nr.3".
Câțiva dintre compozitorii britanici ale căror compoziții au fost interpretate în cadrul Stagiunii la București ne-au onorat cu prezența la concerte - Philip Cashian, John Woolrich, Gary Carpenter, Tansy Davies, Helen Grime, Joe Cutler, Ivor Bonnici, Samuel Bordoli, Philip Dawson.
Toate cele trei stagiuni de compoziție britanică au fost înregistrate pe CD și produse în parteneriat cu Radio România Muzical și Fundația Radio România.