Din drag pentru muzică, susținem și dezvoltăm proiecte menite să aducă cele mai complexe, provocatoare și captivante compoziții britanice în fața publicului din România. 

Deși clasicul nu dă greș niciodată, ne place și să experimentăm. Lucrăm atât cu instituțiile prestigioase, cât și cu tinerii artiști, investim în parteneriatele pe termen lung și încurajăm colaborările la nivel internațional între muzicieni și compozitori.

Proiecte precum „Stagiunea de Compoziție Britanică”, seria de concerte dedicate centenarului compozitorului britanic Benjamin Britten, dar și participările în cadrul festivalului Rokolectiv sunt expresia viziunii noastre de ansamblu în ceea ce privește întregul spectru al muzicii.  

Stagiunea de Compoziție Britanică

„Stagiunea de Compoziție Britanică” este un proiect al British Council România, desfășurat în perioada 2010-2013. Acesta a constat în trei stagiuni anuale, fiecare cu o serie de patru concerte.

Proiectul a reprezentat o oportunitate pentru iubitorii de muzică de a se familiariza cu școlile de compoziție britanice, și totodată un prilej ca muzicieni de origine română și britanică să colaboreze pe termen lung. Astfel, a luat naștere o nouă perspectivă asupra artei și a rolului său în ziua de azi.

„Stagiunea de Compoziție Britanică” s-a bucurat de sprijinul Academiei Regale de Muzică din Londra prin prezența curatorului stagiunii, Philip Cashian, șeful catedrei de compoziție a Academiei. De asemenea, proiectul nu s-ar fi putut realiza fără ajutorul unor instituții-cheie din România: Universitatea Națională de Muzică, Muzeul Național „George Enescu” și Radio România Muzical.

Prima ediție

Prima ediție, 2010 - 2011, a adus o privire de ansamblu asupra compozitorilor britanici contemporani, atât din punctul de vedere al generațiilor, cât și din cel al orientărilor conceptuale. Programul a inclus o selecție vastă de lucrări camerale semnate de 31 de compozitori, în interpretarea ansamblului Profil Sinfonietta, coordonat de Dan Dediu.

Ediția a doua

Cea de-a doua ediție, 2011-2012, s-a remarcat prin patru concerte, iar selecția realizată de același Philip Cashian s-a concentrat asupra compozitoarelor de origine britanică.

Aspectul cameral a fost din nou prezent, precum și interpretarea lucrărilor de către instrumentiști de origine română în ansambluri precum Profil, Archaeus și Preludiu. Violoncelistul britanic Oliver Coatesși designerul de sunet Jonathan Green au fost prezenți la concertul de deschidere care a adus o componentă multimedia proiectului. 

Ediția a treia

Ediția cu numărul trei a avut ca punct principal intertextualitatea, punând accent atât pe legătura voce-instrument / text-muzică, iar lucrările instrumentale și camerale selectate de Philip Cashian au avut o componentă literară.  

Seria de evenimente organizate de British Council România pentru a sărbători centenarul Benjamin Britten a debutat cu o interpretare a "Cvartetului de coarde nr.3".

Câțiva dintre compozitorii britanici ale căror compoziții au fost interpretate în cadrul Stagiunii la București ne-au onorat cu prezența la concerte - Philip Cashian, John Woolrich, Gary Carpenter, Tansy Davies, Helen Grime, Joe Cutler, Ivor Bonnici, Samuel Bordoli, Philip Dawson. 

Toate cele trei stagiuni de compoziție britanică au fost înregistrate pe CD și produse în parteneriat cu Radio România Muzical și Fundația Radio România.

Centenarul Benjamin Britten

Anul 2013 a marcat o sută de ani de la naşterea compozitorului de origine britanică, Benjamin Britten, figură centrală a muzicii clasice britanice din secolul al XX-lea.

Programul „Britten 100" a debutat în România cu un concert susţinut de cvartetul Benyounes în Bucureşti, în ianuarie 2013, în cadrul „Stagiunii de Compoziţie Britanică”.

L-am sărbătorit pe Benjamin Britten în Bucureşti încă o dată, în luna iunie, în cadrul Nopţii Institutelor Culturale, cu un concert susţinut de Ansamblul „Icon Arts", precum şi proiecţii despre Britten sau acompaniate de compoziţiile acestuia.

A urmat o serie de cinci concerte aniversare în toată ţara, din octombrie şi până în decembrie, organizate în parteneriat cu Filarmonica „Banatul” din Timişoara, Filarmonica „Moldova” din Iaşi, Filarmonica „Transilvania” din Cluj-Napoca şi Universitatea de Arte „George Enescu” din Iaşi.

Festivalul Rokolectiv

Festivalul Rokolectiv este un festival de muzică electronică și arte conexte organizat anual la Muzeul Național de Artă Contemporană / Club Control. Programul reunește concerte, reprezentaţii diverse, instalaţii şi proiecţii de film menite să cultive exigenţele muzicii electronice şi ale artelor adiacente.

Suntem parteneri ai festivalului de mai multe ediții și facilităm prezența în cadrul Rokolectiv a unora dintre cele mai interesante nume de pe scena muzicii electronice britanice. 

Pentru a afla mai multe despre festival şi despre artiştii promovaţi, accesează arhiva Rokolectiv

Festivalul Jazz in the Park

Avem o lungă tradiţie în promovarea jazz-ului în România, iar colaborarea cu festivalul Jazz in the Park este un pas important în acest sens.

În 2015, trio-ul Zoe Rahman a fost prezent pe scena mare a Festivalului „Jazz in the Park”, unul dintre cele mai importante evenimente clujene. Concertul a fost organizat de British Council România în parteneriat cu Asociația Fapte și a avut loc în cadrul Cluj-Napoca, Capitala Europeană a Tineretului, care a  găzduit în 2015 ediția cu numărul trei a festivalului de jazz. În 2016 am susținut prezența în concert a "Neil Cowley Trio" în cadrul festivalului, iar la ultimele ediții am promovat festivalul și concursul pentru tineri artiști organizat în cadrul acestuia. 

Selector

Sunday Times a catalogat programul Selector drept „cea mai inovatoarea emisiune dedicată muzicii britanice contemporane”. 

Selector este programul internațional de radio al British Council ce difuzează cele mai noi hit-uri din Marea Britanie. Emisiunea săptămânală realizată de DJ Goldierocks acoperă toate stilurile de muzică contemporană; fiecare ediție include interviuri și sesiuni live exclusive cu artiști britanici consacrați sau cu trupe și muzicieni tineri, aflați la început de carieră. 

Află mai multe despre Selector aici.