Afișul evenimentului, fotografie, grafică și text. În imagine sunt suprapuse mai multe elemente naturale: lână, lemn și plante, flori. Textul spune: Circular Catalysts. Între 12 și 20 mai, 2023. Numele artiștilor și ae partenerilor sunt listate în partea stângă a imaginii. Logoul British Council în partea stângă, sus. La baza vizualului, logourile partenerilor: Romanian Design Week, România Tradițiilor Creative și Institutul Cultural Român.

Dicționar

Meștesug înseamnă ocupație, meserie. Atunci când folosim cuvântul meșteșug, înseamnă ca este vorba despre o meserie care foloseșește metode foarte vechi, nu moderne, din zilele noastre. Meșteșugarul este persoana care face obiecte, așa cum se făceau pe vremuri.

Patrimoniu înseamnă toate acele lucruri pe care le avem de la oamenii care au trăit înaintea noastră.

Dezvoltare durabilă înseamnă să ne gândim dacă ceea ce facem acum nu afectează în rău lucrurile din viitor. De exemplu, dacă taiem prea mulți copaci acum, în viitor nu vom mai avea destui copaci pentru a face mobilă sau pentru a ne proteja împotriva vântului și a ploii.

Design înseamnă sa creezi lucruri noi sau să faci lucrurile să arate bine. De exemplu, când vezi o masă ori o lampă care arată bine, acelea au fost făcute de un designer.

În programul Circular Catalysts lucrează împreună oameni din România și Marea Britanie. Ei sunt designeri, artiști și meșteșugari.

Cei care organizează acest proiect își doresc ca toți acești oameni să învețe unii de la ceilați despre cum pot face obiecte noi, folosind tehnici vechi, tradiționale. Ei folosesc materialele cu grijă, fără a face risipă.

În programul Circular Catalysts au fost invitați cinci artiști din Marea Britanie. Ei au venit în România, au locuit și au lucrat aici câteva săptămâni, în lunile aprilie și mai din anul 2023. Acest lucru se numește rezidență creativă. Artiștii au lucrat împreună cu artiști și asociații din România care fac activități în zona rurală, adică la țară.

Au folosit materiale naturale, precum lâna, lemnul sau plantele. Au cunoscut meșteri din România care știu să lucreze cu aceste materiale. Au învățat de la ei. Cu toții își doresc să găsească o soluție pentru a aduce aceste materiale și către oamenii din orașe, cât mai mult.

După perioada rezidențelor creative, vor avea loc expoziții și ateliere. La acestea vor fi invitați să participe oamenii care vor să viziteze dar și profesioniști.

Un profesionist este un om care știe foarte multe despre un lucru; un expert.

Participanții din Marea Britanie

  • Annemarie O’Sullivan face coșuri din lemn, din crenguțe de copac, așa cum se făceau pe vremuri.
  • Anoushka Cole face diverse obiecte din materiale naturale.
  • Carol Carey este director creativ la organizația Somerset Art Works. Carol gândește diferite proiecte și îsi ajută colegii să facă aceste proiecte. Ea lucrează cu artiști și muzee din Marea Britanie și din alte țări.
  • Gareth Neal este designer de mobilier. Gareth crează mobilă, precum mese, scaune, birouri sau vase pentru flori. El lucrează în tehnici moderne dar și în tehnici tradiționale, ca la țară.
  • Lola Lely este un artist care face obiecte din lemn sau pânză. Ea folosește tehnici moderne dar și tehnici vechi, tradiționale.

Partenerii din România

  • Teodor Frolu este architect (construiește case, clădiri). Teodor lucrează cu asociația Patzaikin și cu grupul Tradiții Creative. El atrage atenția oamenilor asupra patrimoniului și meșteșugurilor din Delta Dunării.
  • Andreea Machidon, din partea Fundației Pro Patrimonio. Andreea este arhitect și designer. Ea are grijă de colecția Honest Goods. Aici adună obiecte pe care le putem folosi astăzi acasă, dar care sunt făcute în tehnici vechi, tradiționale.
  • Ruxandra Sacaliș, tot din partea Fundației Pro Patrimonio. Este arhitect. Lucrează obiecte în tehnici vechi, tradiționale.
  • Marlene Herberth este activistă. Ea cerceteză meșteșugurile. Este pasionată de slow design, adică de a face obiecte încetul cu încetul, cu propriile mâini și nu repede, ca la o fabrică. Marlene are un studio în care lucrează. Acesta se numește KraftMade.
  • Alex Herberth este tâmplar. El este pasionat de unelte și tehnici tradiționale.
  • Crina Mareș este manager de proiect la Centrul Cultural Clujean. Ea lucrează și în programul România Remarcabilă.

Ce activități vor fi

  • O expoziție. În acestă expoziție veți putea vedea fotografii, obiecte și povești adunate în timpul rezidențelor creative. Expoziția va fi la București, din ziua de 12 mai până în 29 mai, ca parte din evenimentul Romanian Design Week.
  • Ateliere și discuții.
  • Ziua Liniștită, o zi în care persoanele cu nevoi speciale pot vizita expoziția în liniște, fără aglomerație. Vor avea loc tururi ghidate și ateliere.
  • Expoziția va fi mutată la Timișoara (Capitala Culturală Europeană).
  • Expoziția va fi mutată în Marea Britanie (în parteneriat cu Institutul Cultural Român din Londra).
  • Un grup de persoane din România va merge la Londra, în timpul evenimentului London Design Festival.

Despre Circular Cultures

Proiectul Circular Catalysts face parte dintr-un program mai mare, numit Circular Cultures. Acesta este oganizat de persoanele care lucreaza la British Council. Programul are activități prin care invită oamenii să se gândeasca mai mult la designul circular, adică la a face obiecte noi din lucruri vechi, de care nu mai avem nevoie ori care s-au stricat.

Persoanele care participă la acest program discută și învață despre schimbările climatice (modificări ale vremii pe glob), deșeuri și activități creative.

În România, proiectul Circular Catalysts conține mai multe activități prin care oamenii care trăiesc și creează în orașe învață mai multe despre meșteșuguri tradiționale, despre cum să folosească cu grijă cât mai multe elemente din natură. Prin acest proiect ne dorim să apropiem din nou oamenii de la oraș de oamenii din sate și de felul lor de a trăi.

British Council este un institut cultural. Institutul ajută organizații, artiști, studenți, oameni tineri care sunt foarte buni în ceea ce fac și care au proiecte în artă, educație (școală) și societate. Britsh Council ajută oamenii din Marea Britanie să se cunoască cu alți oameni din toată lumea și să învețe unii de la ceilalți. În România British Council este de aproape 100 de ani.

Institutul Cultural Român (ICR) susține Proiectul Circular Catalysts. ICR ajută specialiștii din România să se cunoască cu alți specialiști din alte țări.

Romanian Design Week este un festival de zece zile unde au loc evenimente și expoziții de artă si design, adică cu obiecte frumoase, făcute de artiști și designeri. Tema festivalului Romanian Design Week din anul 2023 este CONNECTIONS (CONEXIUNI/ ÎMPREUNĂ).

Parteneri: The Institute, Tradiții Creative

Partener media: Scena9

Documentare fotografică: Ioana Cîrlig

Design de sunet: Cosmin Postolache

Design grafic: Studio Fluid