Detaliu din macheta standului Marii Britanii la Bookfest

Marea Britanie, țara invitată de onoare a Salonului Internațional de Carte Bookfest, ediția 2019, le propune iubitorilor de carte din România un stand inedit creat de artiști români - propunerea de concept al standului imaginată de arhitectul Johannes Bertleff și sculptorul Virgil Scripcariu, cu titlul FIGURES, idee cîștigătoare a concursului de arhitectură lansat la începutul anului de British Council România împreună cu Ordinul Arhitecților din România, Filiala București.

Macheta standului Marii Britanii la Bookfest

Figures

FIGURES reușește să creeze un cadru deschis de expunere a cărților, pornind de la ideea de „întrupare” a textului, a cărții văzute ca un vehicol care adăpostește idei menite să conecteze oameni și culturi. În viziunea celor doi artiști, această idee ia formele unor personaje detașate de la sol, create din papier mâché de către sculptorul Virgil Scripcaru, și care îi vor primi în lumea lor pe vizitatorii care le trec pragul.

Sculpturile sunt înconjurate de obiecte de mobilier, de înălțime redusă, îmbrăcate în același material, având, firește, un scop utilitar, neinvazive însă din punct de vedere cromatic, lăsând cărții rolul de personaj principal.  Cartea, văzută așadar ca un obiect capabil de ne conecta unii cu alții, dincolo de cadrele sociale sau politice pe care le traversăm.  

O sufragerie urbană, un spațiu situat la granița dintre simbolic și funcțional, frapând prin dinamism, prin îmbinarea dintre celor două planuri, terestru și spiritual, planuri care conlucrează, asemeni suportului de hârtie și creației literare. La fel conlucrează și planurile architectural și sculptural, într-o simbioză perfectă a utilitarului cu creația artistică. 

În realizarea standului se pune accentul pe folosirea de materiale și soluții ecologice - mobilier reciclat, hârtie -, iar elementele sunt pregătite cu sprijinul comunității locale din satul Piscu. 

Vezi mai multe despre proiectul FIGURES

Link-uri externe