Mulți cursanți spun că scrisul este partea cea mai dificilă a limbii engleze, dar de multe ori este vorba doar de lipsa încrederii. Cu ajutorul practicii și al sfaturilor din acest articol, poți dobândi încrederea de care ai nevoie pentru a-ți spori la maximum engleza și pentru a o pune în valoare. S-ar putea să te intereseze și acest articol despre proba de scris la examene. Acest articol va analiza cele trei etape ale scrierii - planificarea, scrierea textului și citirea acestuia.
Dacă te pregătești pentru un examen, te rugăm să ai în vedere că pentru cele mai recente informații despre formatul examenului trebuie să accesezi sursa directă - IELTS sau pagina web Cambridge English. Pentru cei care susțin testul IELTS, poți exersa pe Academic Writing teste gratuite online sau teste General Training Writing. De asemenea, poți exersa scrierea răspunsului descărcând o Foaie de Răspuns IELTS Writing.
Planul tău
Planificarea este o parte integrantă a scrierii. Ai putea spune că "Eu nu planific", dar undeva în subconștientul tău, o faci! Prin conștientizarea propriului proces de planificare te poți dezvolta enorm. În calitate de profesor, văd mulți elevi care planifică și mulți care nu planifică. În general, elevii care planifică întocmesc lucrări mult mai bune, așa că, dacă ești în tabăra celor "fără planuri", ar trebui cel puțin să experimentezi cu unele dintre ideile care îți vin.
Planificare 1: Răspunde la întrebare
Dacă scrii pentru o temă de clasă sau pentru un examen, este esențial să răspunzi la întrebarea dată. O planificare adecvată (cinci minute este mai bine decât nimic) te va menține pe drumul cel bun.
Începe prin a descompune întrebarea în părțile sale. Întrebarea va avea de obicei două sau trei aspecte (de exemplu, cele trei puncte din Cambridge First). Nu trebuie doar să acoperi toate aspectele întrebării, ci și să arăți profesorului sau examinatorului că ai făcut acest lucru, iar cel mai bun mod de a demonstra este de a acorda fiecărui aspect un paragraf propriu.
Planificare 2: Brainstorming de vocabular, dar și de idei
După ce ai identificat paragrafele, gândește-te la vocabularul pe care îl ai la dispoziție. Poate că ai dori să scrii un paragraf dintr-un anumit punct de vedere, dar atunci când începi să planifici, s-ar putea să descoperi că există lacune în vocabularul tău și că ai mai multe șanse să abordezi problema dintr-un alt punct de vedere. Alege ideile care se suprapun cel mai bine cu ceea ce poți afirma clar în limba engleză.
Planificare 3: Pune pe hârtie bucăți de idei
Chiar și cu tot vocabularul din lume, unele idei sunt complexe de exprimat în scris. Cauzalitatea, teoriile și scenariile ipotetice sunt toate concepte abstracte care fac mai dificilă exprimarea exactă a ceea ce dorești, dar acestea sunt, de asemenea, o oportunitate de a-ți împinge la maximum abilitățile de comunicare în limba engleză și de a arăta varietatea gramaticală stăpânită.
Gândește-te cum îți vei prezenta argumentele, iar atunci când te blochezi, încearcă să scrii aceste idei în planul tău. Poate fi o propoziție întreagă sau doar o clauză. Acest lucru te va ajuta să decizi dacă ai suficiente abilități în limba engleză pentru a transmite o idee cu adevărat impresionantă sau dacă trebuie să-ți simplifici gândurile pentru a fi înțeles de cititor.
Cum să vorbești limba engleză cu încredere – Ghid gratuit - Tot ce îți trebuie pentru a-ți dezvolta încrederea în tine atunci când vorbești limba engleză
Obține ghidul
Redactarea textului 1: Folosește-ți planul!
Am văzut mulți elevi care au scris planuri logice, competente, care abordează întrebarea, doar pentru a pleca pe o tangentă aleatorie atunci când încep să scrie!
Desigur, s-ar putea să schimbi unele lucruri pe parcurs, de exemplu, dacă ai o idee nouă, dar dacă îți urmărești planul, vei evita distragerea atenției și te vei întoarce la întrebarea la care trebuie să răspunzi. De asemenea, te va ține la curent cu modul în care te descurci în ceea ce privește numărul de cuvinte și timpul.
Redactarea textului 2: Lasă introducerea la final
Ar trebui cel puțin să iei în considerare această idee. Scopul unei introduceri este de a spune cititorului ce urmează să citească, deci cum poți scrie introducerea când încă nu ai scris conținutul?
Introducerile sunt greu de scris pe o coală albă, dar e mult mai ușor atunci când avem deja conținutul scris în fața noastră.
Dacă scrii pe hârtie, poți lăsa introducerea la final - trebuie doar să lași câteva rânduri pentru ea.
Redactarea textului 3: Asigură-te că introducerea și concluzia se potrivesc
De asemenea, introducerea și concluzia ar trebui să se potrivească cu conținutul paragrafelor din textul principal. Acest lucru poate părea evident, dar aș vrea să am un euro pentru fiecare dată când am văzut o introducere care susține cu pasiune ceva, urmată de paragrafe și o concluzie care erau exact opusul.
Această problemă poate fi evitată prin redactarea concluziei la sfârșit, așa cum am sugerat mai sus. De asemenea, înainte de a începe, cu ajutorul planificării și gândirii mai profunde îți vei da seama mai mult despre ceea ce simți în legătură cu întrebarea. Când spun un pic mai profund, mă refer la un minut sau două, nu la ore.
Redactarea textului 4: Folosește cuvinte de legătură
Cuvintele de legătură sunt deseori înțelese greșit ca fiind doar un mod de a arăta "engleza formală", dar, de fapt, folosim cuvinte de legătură tot timpul, chiar și atunci când vorbim cu prietenii. Le folosim în vorbire și în scris pentru a indica "voi adăuga ceva la ceea ce tocmai s-a spus", "voi contrazice ceea ce tocmai s-a spus" și, în general, pentru a ajuta ascultătorul sau cititorul să înțeleagă unde vrem să ajungem.
După scrierea textului
Acesta este un alt domeniu în care mulți cursanți sunt foarte reticenți - trebuie să citești ceea ce ai scris!
Verifică dacă sunt greșeli de ortografie, dacă lipsesc literele ”s” de la persoana a treia, dacă lipsesc majusculele, orice greșeli pe care ești predispus să le faci... și dacă nu știi ce greșeli ești predispus să faci, este pentru că nu îți verifici scrisul, așa că trebuie să începi de azi! Poți fi expert în ceea ce privește punctele forte și punctele slabe ale scrisului tău, iar acest lucru te va face din ce în ce mai bun.
În plus, ar trebui să-ți recitești textul, deoarece este plăcut să vezi cu câtă pricepere ți-ai expus ideile și cât de convingătoare sunt argumentele. Ai reușit! Foarte bine! Bucură-te de moment cu puțină pozitivitate!