Proiectul "English for the Community" este organizat de British Council România în parteneriat cu Romanian-American Foundation (RAF). 

Engleza este o competență-cheie în ecoturism: ajută comunitățile să aibă acces la un public internațional și să împărtășească idei cu organizații străine. Competențele de limba engleză deschid porțile tinerilor către oportunități de angajare în ecoturism și reduc nevoia lor de a migra pentru a găsi de lucru în afara comunităților lor.

Iar oamenii cei mai potriviți pentru a-i ajuta pe tineri să își dezvolte cunoștințele de limbă sunt chiar profesorii lor.

Prin urmare, un obiectiv principal al proiectului a fost de a asigura oportunități de dezvoltare profesională pentru circa 150 de profesori pe o perioadă de trei ani, între 2017-2020, contribuind astfel la crearea unei noi generații de profesioniști în mediul rural prin intermediul unei educații de calitate. O nouă etapă a proiectului se va desfășura în perioada 2021-2023.

Descoperă mai jos modelul de dezvoltare profesională folosit de "English for the Community" și impactul primei etape a programului.

Unde se desfășoară proiectul?

Lucrăm cu profesori din orașe mici și sate din nouă județe din România (Suceava, Neamț, Harghita, Hunedoara, Maramureș, Bihor, Mureș, Sibiu și Brașov). Activitățile din proiect ca Teacher Activity Groups se desfășoară în Vatra Dornei, Târgu Neamț, Miercurea Ciuc, Hațeg, Sighetu Marmației, Remeti, Sibiu, Sighișoara și Făgăraș, iar toți profesorii din zonele rurale apropiate sunt încurajați să se alăture grupurilor

Fiecare locație a fost selectată datorită potențialului deosebit pentru dezvoltarea ecoturismului. Sunt unele dintre cele mai frumoase zone din România, însă totodată zone în care oportunitățile de angajare pentru tineri sunt reduse, ceea ce îi forțează să migreze către orașe mai mari din țară sau în străinătate.

Ce se întâmplă în cadrul proiectului?

Inspirat de abordarea programului Teaching for Success, proiectul ține cont de realitățile din clasele României rurale. 

Studiu de referință (Baseline Study)

Pentru a ne asigura că proiectul răspunde nevoilor reale ale profesorilor din fiecare locație, am realizat un studiu de referință (baseline study) în cadrul căruia am vorbit cu profesori, directori, inspectori județeni și - nu în ultimul rând - elevi despre învățarea și predarea limbii engleze. 

Vezi rezumatul studiului (PDF, 1 MB)

Vezi raportul complet English For the Community Baseline Study (PDF, 3 MB)

Teacher Activity Groups

În mod tradițional, principalele moduri de a susține dezvoltarea profesională continuă a profesorilor au fost oportunitățile de participare la lecturi, ateliere sau cursuri, evenimente care sunt adesea utile și plăcute, motiv pentru care și acest proiect cuprinde și traininguri față în față. Acestea nu sunt însă singuele opțiuni pentru dezvoltarea profesională a profesorilor și, deși utile, au limitările lor. De aceea, proiectul "English for the Community" urmărește să ofere susținere profesorilor prin mai multe căi. Un aspect esențial în acest proces este reprezentat de dezvoltarea așa-numitelor Teacher Activity Groups (TAGs). Prin intermediul lor, profesorii din fiecare zonă se întâlnesc lunar să împărtășească idei și păreri, să acceseze resurse și cursuri interactive online, să se susțină în introducerea unor activități sau tehnici noi la clase și să încurajeze, astfel, dezvoltarea fiecărui membru al grupului. 

Află în secțiunile de mai jos cum a fost aplicată metoda TAGs în România în primii trei ani de program și care a fost impactul ei. 

TAG-urile vor continua în aceleași regiuni și în a doua etapă a programului, derulată în perioada 2021-2023.

Cine livrează proiectul?

English for the Community este un proiect gestionat de British Council România și Romanian-American Foundation.

În fiecare dintre cele nouă zone ale proiectului există un Teacher Activity Group coordonat voluntar de doi Facilitatori Locali - profesori de limba engleză care trăiesc și predau în zonele respective. Pentru fiecare zonă a proiectului există și un County Trainer, care oferă susținere și training facilitatorilor pentru formarea și gestionarea comunităților de practică Teacher Activity Groups. 

Cunoaște-i pe County Trainers. 

Cum ajută proiectul comunitatea?

Predarea eficientă și învățarea limbii engleze în școli le oferă tinerilor șansa de a-și dezvolta abilități lingvistice care îi vor ajuta să își găsească locuri de muncă în comunitatea lor - în ecoturism, de exemplu - și astfel să susțină mai departe comunitatea. Suplimentar, prin activitățile derulate prin programul "My English Library", proiectul English for the Community urmărește în paralel să susțină și bibliotecile din locațiile vizate, inclusiv prin încurajarea utilizării resurselor digitale și dezvoltarea unor abilități civice.

Care este impactul proiectului?

Proiectul a urmărit să ofere un model eficient al felului în care profesorii, prin metode eficiente de dezvoltare profesională continuă, își pot susține mai departe elevii pentru a contracara riscul șomajului, obținând astfel un impact pozitiv, sustenabil și de lungă durată în comunități. Modelul proiectului poate fi replicat pentru a susține dezvoltarea altor grupuri de profesori și comunități, în locații diferite sau la altă scară.

În 2020, Simon Borg, consultant internațional specializat în formarea cadrelor didactice și cercetare în educație, a derulat un studiu de impact pentru proiectul “English for the Community”. Studiile lui Simon Borg, atât din România cât și la nivel internațional, arată că TAG-urile au un impact puternic în creșterea motivației profesorilor și îmbunătățirea cunoștințelor și a tehnicilor de predare ale acestora – impact pozitiv de care s-au bucurat în România, până acum, atât cei 150 de profesori din program, cât și peste 20,000 de elevi cu care profesorii lucrează în comunitățile lor. 

Află mai multe despre impactul metodei TAG și al programului English for the Community:

Contactează-ne

Vrei informații suplimentare sau vrei să te implici în proiect? O poți contacta pe Alina Constantinescu, Project Manager, la alina.constantinescu@britishcouncil.ro