Juriul FameLab Romania 2021

Cei 11 finaliști FameLab Romania vor fi evaluați de un juriu de specialiști, profesori și comunicatori în știință. În juriul FameLab Romania participă:

  • Dr. Raed Arafat, secretar de stat, șef al Departamentului pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului Afacerilor Interne
  • Cristian Presură, cercetător principal la Philips Research și autor de cărți și resurse de popularizare a științei
  • Corina Sas, profesoară la University of Lancaster din Marea Britanie, cu activitate de predare și cercetare în domeniul interacțiunii dintre om și calculator 
  • Emil Toescu, cadru asociat la Universitatea din Birmingham (Marea Britanie) și la Facultatea de Medicină, Universitatea din Pecs (Ungaria) și consultant pe programe de știință și arte  

Cele 3 criterii FameLab

Membrii juriului evaluează prezentările concurenților FameLab în baza a trei criterii: conținut, claritate și carismă. 

Conținut

Conținutul prezentărilor trebuie să fie corect din punct de vedere științific. Dacă subiectul ales este unul controversat, atunci prezentarea trebuie să includă punctele de vedere pro și contra. Subiectul știinţific trebuie bine ales astfel încât să fie de interes pentru public.

În plus, juriul așteaptă de la concurenții din acest an, indiferent de domeniul și de tematica alese, să faciliteze prin prezentările lor înțelegerea de către publicul larg a importanței descoperirilor științifice și a dezvoltărilor tehnologice actuale pentru soluționarea unor probleme majore ale perioadei contemporane cum ar fi încălzirea globală și să contribuie la limitarea propagării pseudo-științei și așa-numitelor “teorii ale conspirației” bazate nu doar pe decalajele existente în nivelul de educație științifică în cadrul diverselor comunități, dar și pe promovarea pe scară largă, la nivel global, a unor informații false care îi fac pe mulți să nu mai poată distinge între adevărul științific și ficțiune.  

Claritate

Claritatea este esențială pentru o comunicare științifică eficientă. Structura prezentării trebuie să permită publicului și membrilor juriului să urmărească discursul și să înțeleagă cu ușurință conceptul ştiinţific prezentat.

Charismă

Publicul și membrii juriului trebuie să rămână entuziasmați şi impresionaţi în urma prezentării tale. Câștigătorul va fi un prezentator carismatic care va prezenta subiectul ales pe înțelesul tuturor, într-un mod care să anime publicul și să transmită mai departe pasiunea pentru știință.

Din juriul FameLab fac parte, de regulă, cercetători sau specialiști în știință, specialiști în comunicarea științei sau media sau foști finaliști FameLab. 

10 sfaturi de la juriu

  1. Gândește-te la începutul și la sfârșitul prezentării tale. 
    Captivează-ne din start, iar dacă sfârșitul va fi cel puțin la fel de bun ca începutul, vom rămâne cu impresia unei călătorii complete (ne place când reiei ideea de început, însă sunt și alte modalități de a încheia o prezentare).
  2. Nu încerca să copiezi stilul altcuiva. Limitează-te la ceea ce te reprezintă.
  3. Asigură-te că ai suficiente dovezi și concepte științifice. 
    Putem să învățăm foarte multe în trei minute, dacă știi cum să explici.
  4. Vorbește-ne despre ceva care te entuziasmează. 
    Așa, entuziasmul tău va ajunge și la noi.
  5. Nu de agăța de colacul de salvare numit PowerPoint. 
    Dacă imprimi prezentarea pe tricou sau și mai rău, pe foi laminate, asta te va face să regresezi din 3D în 2D.
  6. Trăiește momentul!
    Conștientizarea lui acum și aici (chiar și dacă ceva merge prost!) ne face să fim implicați și arată că ești suficient de încrezător pentru a face față.
  7. Nu exagera cu introducerea. 
    Dacă trebuie să creezi un context, să ne dai un moment să ne dăm seama cine ești și să treci la subiect, desigur. Însă trebuie să te grăbești! Nu ai început cu adevărat până nu ai trecut de introducere - fii scurt și la obiect.
  8. Fii atent încotro te îndrepți! 
    Oricât ți-ai fi repetat discursul și prezentarea, ai grijă să cunoști bine punctele cheie, care te vor ajuta în caz de impas. Punctele cheie sunt cel mai probabil cinci la număr, iar ultimul este de obicei încheierea. Dacă ți le-ai însușit, chiar dacă vei mai uita din ele, vei știi exact cu ce trebuie să închei. Așadar, încă un lucru de care nu trebuie să îți faci griji că îți va distrage atenția.
  9. „Despre ce vor vorbi mai încolo?” 
    Despre ce este prezentarea ta? Trebuie să poți să răspunzi, să zicem, în mai puțin de zece cuvinte. Cu aceste cuvinte trebuie să poți să completezi cu ușurință începuturi de fraze ca „Știați că...” sau „Am auzit un lucru foarte interesant astăzi...”. Lucrurile interesante funcționează ca mici trucuri de socializare și te ajută să îți faci ideile cunoscute.
  10. Gândește teatral! 
    Impactul unui obiect de decor poate fi schimbat de modul în care este introdus - îl vei duce în spate, îl vei ridica sau îl vei dezvălui? În același fel poți să procedezi și cu finalul, prezentându-l dintr-o perspetivă neașteptată. În cazul acesta, nu există răspunsuri corecte sau greșite, depinde de tine să alegi ce ți se potrivește mai bine. Ai grijă însă să alegi și să nu lași lucrurile în voia lor.