Juriul FameLab Romania 2021
Cei 11 finaliști FameLab Romania vor fi evaluați de un juriu de specialiști, profesori și comunicatori în știință. În juriul FameLab Romania participă:
- Dr. Raed Arafat, secretar de stat, șef al Departamentului pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului Afacerilor Interne
- Cristian Presură, cercetător principal la Philips Research și autor de cărți și resurse de popularizare a științei
- Corina Sas, profesoară la University of Lancaster din Marea Britanie, cu activitate de predare și cercetare în domeniul interacțiunii dintre om și calculator
- Emil Toescu, cadru asociat la Universitatea din Birmingham (Marea Britanie) și la Facultatea de Medicină, Universitatea din Pecs (Ungaria) și consultant pe programe de știință și arte
Cele 3 criterii FameLab
Membrii juriului evaluează prezentările concurenților FameLab în baza a trei criterii: conținut, claritate și carismă.
Conținut
Conținutul prezentărilor trebuie să fie corect din punct de vedere științific. Dacă subiectul ales este unul controversat, atunci prezentarea trebuie să includă punctele de vedere pro și contra. Subiectul știinţific trebuie bine ales astfel încât să fie de interes pentru public.
În plus, juriul așteaptă de la concurenții din acest an, indiferent de domeniul și de tematica alese, să faciliteze prin prezentările lor înțelegerea de către publicul larg a importanței descoperirilor științifice și a dezvoltărilor tehnologice actuale pentru soluționarea unor probleme majore ale perioadei contemporane cum ar fi încălzirea globală și să contribuie la limitarea propagării pseudo-științei și așa-numitelor “teorii ale conspirației” bazate nu doar pe decalajele existente în nivelul de educație științifică în cadrul diverselor comunități, dar și pe promovarea pe scară largă, la nivel global, a unor informații false care îi fac pe mulți să nu mai poată distinge între adevărul științific și ficțiune.
Claritate
Claritatea este esențială pentru o comunicare științifică eficientă. Structura prezentării trebuie să permită publicului și membrilor juriului să urmărească discursul și să înțeleagă cu ușurință conceptul ştiinţific prezentat.
Charismă
Publicul și membrii juriului trebuie să rămână entuziasmați şi impresionaţi în urma prezentării tale. Câștigătorul va fi un prezentator carismatic care va prezenta subiectul ales pe înțelesul tuturor, într-un mod care să anime publicul și să transmită mai departe pasiunea pentru știință.
Din juriul FameLab fac parte, de regulă, cercetători sau specialiști în știință, specialiști în comunicarea științei sau media sau foști finaliști FameLab.