În perioada 9-22 mai va avea loc cea de-a cincea ediţie a Salonului European de Bandă Desenată, un proiect al clusterului EUNIC România, cu sprijinul Reprezentanței Comisiei Europene în România. Tema acestui an este „Respect”, iar evenimentul reunește o mare expoziție internațională, dezbateri, prezentări și ateliere.
Lucrările artiștilor din cele 15 țări incluse în cadrul proiectului, ce urmează să fie expuse timp de două săptămâni la Rezidența Scena9 (str. I.L. Caragiale 32), reflectă diversitatea benzii desenate europene și noua arhitectură a tensiunilor politice și sociale europene.
În cadrul Salonului, puteţi vedea banda desenată “Categoria”, a autorului britanic Warren Pleece, o poveste despre grupurile și divizările pe care ne vedem nevoiți să le facem la școală și despre încercările unei alianțe neașteptate de prieteni, care își doresc să se elibereze de categorisiri.
Warren Pleece este artist de bandă desenată de mai bine de 20 de ani, în principal pentru filiala Vertigo a editurii DC Comics, însă și-a început cariera prin publicarea independentă a revistei sumbre și sarcastice Velocity, la sfârșitul anilor '80, împreună cu fratele său Gary. Recent a publicat romanul grafic Life Sucks la editura First Second Books și Incognegro pentru DC Vertigo.
Etichetarea și bullying-ul în școli
Joi, 18 mai, începând cu ora 18.30, vă aşteptăm la Rezidenţa Scena9, la evenimentul “Etichetarea și bullying-ul în școli”. Pe durata a două ore, publicul va putea asista la o discuţie care radiografiază fenomenul bullying în special în mediul şcolar. Invitaţii se vor angaja într-un dialog cu publicul, cu scopul de a reflecta împreună la soluţii pentru diminuarea acestui fenomen.
Discuţia va fi moderată de Alex Zamfir, autor al blog-ului www.celmaibuntata.ro, iar în cadrul ei vor participa Lorraine Machaj (responsabilă cu practica de protecţie a copilului în cadrul British Council), Ana Maria Mitruș (autoare a blog-ului meseriadeparinte.ro), Oana Niculae (medic specialist psihiatrie pediatrică în cadrul organizaţiei Salvați Copiii România) şi Ciprian Fartuşnic, director general al Institutului de Științe ale Educației.
Accesul publicului este gratuit, iar discuţia va avea loc în limba română.
Mai multe detalii despre expoziţie şi programul evenimentelor adiacente puteţi vedea aici sau aici.