luni, 18 aprilie 2016

Cu ocazia împlinirii a 400 de ani de la moartea marelui scriitor britanic William Shakespeare, British Council, în parteneriat cu Ambasada Marii Britanii, invită publicul din București să redescopere opera Marelui Bard printr-o serie de evenimente care vor avea loc în perioada 18 – 23 aprilie.

Pe tot parcursul săptămânii viitoare, copiii care vor trece pragul bibliotecii @British vor putea participa la o vânătoare de comori ce le va dezvălui o parte a universului shakespearian, în timp ce adulții vor avea ocazia de a se transpune în lumea persoanjelor create de Shakespeare, oglindite în prezent. 

Ziua de 23 aprilie va fi marcată de British Council prin muzică, poezie, film și teatru. 

O instalație audio va reda colecția Shakespeare 400 care cuprinde înregistrarea a 20 de sonete interpretate de cei mai importați zece poeți din Marea Britanie. Fiecare poet și-a ales un sonet preferat din colecția lui Shakespeare și, inspirat de acesta, a compus propriul sonet. Astfel, instalația redă 10 sonete ale lui Shakespeare împreună cu cele 10 noi creații și va fi accesibilă publicului, între orele 14:00 – 16:00, la biblioteca @British. 

Șase poeți britanici vor crea o atmosferă boemă în biblioteca @British, învăluită în poezie, între orele 16:00 – 18:00. Evenimentul este realizat cu sprijinul Editurii pentru Literatură Contemporană, care funcţionează sub auspiciile Universităţii din Bucureşti, Consiliului Britanic şi Institutului Cultural Român.

Începând cu ora 18:00, iubitorii de film se pot delecta cu două producții deosebite, ce vor fi prezentate la British Council - „Hamlet” în interpretarea actriței Maxine Peake, produs în anul 2015 cu sprijinul British Council, despre care publicația The Times din Marea Britanie a spus că este „Un triumf al reinventării. Intim și intens. Incredibil de bun.” Proiecția va avea loc între orele 18.00 – 21.30 (filmul are 205 min.).

Cea de-a doua producție de excepție este filmul „All Night Long” din 1962, care va fi proiectat la British Council între orele 19.00 – 20.30.      

Două filme de scurt metraj realizate în anul 1945, din colecția de film a British Council, vor fi prezentate tot la British Council, între orele 21.00 – 21.35 – „Macbeth” (16 min.) și „Julius Caesar” (19 min.).

În aceași zi, cei care vor să descopere „Furtuna” într-un mod interactiv, printr-o îmbinare de lectură și teatru de umbre, sunt invitați la librăria Cărturești Carusel între orele 11.00–12.00.

Întrega suită de evenimente face parte din programul global „Shakespeare Lives”, organizat de British Council în parteneriat cu campania GREAT Britain, Education UK, Foreign and Commonwealth Office, UK Trade and Investment și VisitBritain. 

În cadrul acestui program, în data de 23 aprilie se va lansa, la nivel global, Festivalul Online „Shakespeare Lives” care se va desfășura pe parcursul a șase luni și va cuprinde producții puse la dispoziție de Royal Opera House, Shakespeare’s Globe, British Film Institute, Shakespeare Birthplace Trust, Hay Festival și Royal Shakespeare Company. Toată aceste producții vor fi transmise online, în mod gratuit, de către partenerul proiectului, BBC, la adresa: bbc.co.uk/shakespearelives

Momente cheie ale întregului program „Shakespeare Lives” vor fi disponibile pe platforma digitală BBC iPlayer, astfel încât publicul din toată lumea se va putea bucura de cele mai interesante interpretări ale operei lui Shakespeare. Este pentru prima dată când publicul larg va avea acces la producții ale organizațiilor implicate în Festivalul Online Shakespeare Lives, prin intermediul platformei BBC iPlayer.

Printre programele prezentate se remarcă: 

• „Shakespeare pe scenă, pe ecran și oriunde în altă parte”, în interpretarea lui Ian McKellen – o producție a Institutului de Film Britanic în care Ian McKellen împărtășește ideile sale unice cu privire la adaptarea operei lui Shakespeare pentru teatru , televiziune, radio și cinema;

• „Richard II” cu actorul David Tennant, în cea mai recentă producție a Royal Shakespeare Company;

• O odă contemporană închinată Marelui Bard, scrisă de poeta Carol Ann Duffy, pe muzica lui Sally Beamish, interpretată la Holy Trinity Church, unde se găsește mormântul lui Shakespeare;

• O celebrare a distribuției și echipei piesei de teatru „Hamlet”, produsă de Shakespeare’s Globe, cu ocazia întoarcerii la Bankside după un turneu mondial de doi ani; 

• „Baletul, Opera și Marele Bard” – o explorare a influenței și interpretării scrierilor lui Shakespeare prin balet și operă, pusă în scenă de Royal Opera House.

Graham Sheffield, Directorul departamentului de artă al British Council menționează - „Opera lui Shakespeare este iubită și interpretată peste tot în lume. Shakespeare rămâne, chiar și la 400 de ani după moartea sa, cea mai semnificativă reprezentare a culturii Marii Britanii, o realizare remarcabilă în sine! În contextul actual, opera sa permite explorarea unor teme complexe și contribuie la întărirea relațiilor între Marea Britanie și toate celelalte țări.”  

La rândul său, Tony Hall, Directorul General al BBC, declară: „În weekend-ul care va urma vom experimenta transmisiuni în direct, în formate digitale, așa cum nu am mai făcut până acum.  Pe lângă programul fabulos produs pentru radio și televiziune, vom găzdui un festival digital dezvoltat împreună cu partenerii din programul Shakespeare Lives, pentru a facilita accesul a milioane de oameni din întreaga lume la creațiile inspirate de opera și viața lui Shakespeare. Și, pentru prima dată, cele mai bune producții și evenimente ale celor mai importante instituții culturale din Marea Britanie, vor fi prezentate pe platforma BBC iPlayer. Acesta este încă un pas înainte făcut de BBC pentru a-și arăta deschiderea față de publicul său din întreaga lume – o deschidere în care credem cu toții.”

Detalii despre programul transmisiunilor live realizate de BBC la website-ul său, în perioada 22-23 aprilie, se găsesc aici.

Notă pentru editori

Pentru detalii suplimentare, vă rugăm să ne contactați:
Luise Vuiu
Head Strategic Partnerships and Marketing  

British Council România 
Calea Dorobanților nr. 14, București 
Tel:  021 307 9600 / 0724 288 881
luise.vuiu@britishcouncil.ro 

Despre British Council

British Council este organizația internaţională a Marii Britanii pentru relații culturale și oportunități educaționale. Oferim oamenilor de pretutindeni  și din Marea Britanie oportunități internaționale de colaborare şi stabilim relaţii durabile între aceștia la nivel global.

Suntem prezenți în mai bine de 100 de țări și cei 8000 de angajați ai noștri – dintre care 2000 profesori – lucrează alături de mii de profesioniști și tineri în fiecare an prin predarea limbii engleze și prin activitățile din domeniul artelor, al educației și societății. 

Suntem organizația caritabilă a Marii Britanii recunoscută prin Carta Regală. Un grant din bani publici asigură 20 la sută din cifra noastră de afaceri, care anul trecut a fost de 864 de milioane de lire sterline. Restul fondurilor sunt realizate din serviciile plătite, precum cursurile de limbă engleză și examenele de limbă, dar și din parteneriate cu organizații publice și private. Misiunea noastră este una caritabilă care susține prosperitatea și securitatea Marii Britanii și cea globală.

Pentru mai multe informații vă rugăm să vizitați www.britishcouncil.org. Puteți ține legătura cu noi via twitter.com/britishcouncil și blog.britishcouncil.org.

Link-uri externe