EUNIC România (Reţeaua Europeană a Institutelor Culturale Naţionale) organizează Luna Literaturii Europene, o iniţiativă de celebrare a cărţilor şi scriitorilor din Europa, cu scopul de a evidenţia patrimoniul reprezentat de literatura europeană şi de a inspira tinerii să îndrăgească în mod special cărţile.
Seria de evenimente şi activităţi organizate pe tot parcursul lunii octombrie la Bucureşti, Iaşi, în şcolile din România şi în mediul online vor distribui următoarele mesaje:
- Cititul este distractiv;
- Cititul este util – cititorii activi au succes la învăţat şi în viaţă;
- Cititul te ajută să interacţionezi cu alte culturi şi să le înţelegi mai bine.
Programul include proiecţii cu ecranizări după romane europene, workshopuri pentru elevi despre scriitori din ţările europene şi câştigători ai premiilor literare europene, o seară de poezie urbană, schimburi de carte, saloane literare, workshopuri de traduceri şi multe altele.
Membrii publicului sunt invitaţi să îşi împărtăşească dragostea pentru lectură pe reţelele de socializare: fie locul preferat pentru lectură, cartea lor preferată sau personajul preferat, folosind hashtag-ul #EUcitesc.
Vor fi disponibile, de asemenea, platforme pentru prezentarea unui chestionar realizat de către Institutul Naţional pentru Cercetare şi Formare Culturală privind obiceiurile de lectură ale românilor, care va constitui baza unui panel de discuţie ce avea loc în cadrul târgului de carte Gaudeamus, în luna noiembrie.
Programul va debuta în data de 28 septembrie cu o recepţie VIP la Muzeul Naţional al Literaturii Române din Bucureşti şi se va desfăşura până pe 30 octombrie 2017. Unele evenimente vor continua însă şi pe parcursul lunii noiembrie.
František Zachoval, Director Centrul Ceh Bucureşti care deţine preşedinţia EUNIC România în anul 2017, a declarat: Sarcina EUNIC România este de a facilita dialogul intercultural şi înţelegerea reciprocă între culturi prin dezvoltarea unor diferite proiecte. Literatura şi cititul fac parte din priorităţile noastre comune.
Nigel Bellingham, Director British Council România, a declarat: Toți membrii EUNIC România desfășoară activități relaționate cu literatura din țara lor. Acest program aduce împreună toate aceste evenimente pe parcursul unei luni întregi, sub umbrela unui festival de literatură.
Știm, de asemenea, că iubirea pentru literatură vine din plăcerea de a citi. De aceea, acest program cuprinde activități distractive și inovative pentru profesori și elevi, precum și evenimente mai tradiționale de lecturi și traduceri.
Combinând ideile și rețelele tuturor membrilor EUNIC România, ne așteptăm ca acest program să ajungă la zeci de mii de tineri din diferite orașe din țară.’
Membrii EUNIC care participă la Luna Literaturii Europene sunt: Ambasada Suediei, British Council, Centrul Ceh, Delegaţia Valonia-Bruxelles, Goethe-Institut, Institutul Balassi, Institutul Cultural Român, Institutul Italian de Cultură Bucureşti, Institutul Polonez şi Spaţiul Public European.
Toate informaţiile, inclusiv ultimele noutăţi despre evenimente şi resursele disponibile pentru public, vor fi disponibile pe pagina de Facebook a EUNIC România: www.facebook.com/EunicRomania
Presă şi evenimente VIP
Evenimentul de deschidere va avea loc în data de 28 septembrie 2017, ora 10:30, la Muzeul Naţional al Literaturii Române (Str. Nicolae Crețulescu, nr. 8, Bucureşti).
Evenimente publice
Evenimentele publice includ:
- Proiecţii de filme - ecranizări ale unor romane europene;
- Workshopuri pentru elevi despre scriitori din ţările europene şi câştigători ai unor premii literare europene, organizate la Spaţiul Public European;
- Activităţi pentru şcoli;
- Activităţi pentru profesori, online şi faţă-în-faţă, despre predarea literaturii şi cum să faci din lectură o activitate distractivă;
- Activităţi pentru biblioteci despre cum să promovezi cititul din plăcere;
- Noapte de poezie urbană;
- Salon literar cu scriitori tineri maghiari;
- Schimburi de carte;
- Workshopuri de traduceri.
Acestea vor avea loc în diferite locaţii ce includ: Muzeul Naţional de Literatură Română, Club Control, Spaţiul Public European, Teatrul Naţional “Vasile Alecsandri” din Iaşi, precum şi la bibliotecile şi centrele membrilor EUNIC.
Campanie pe reţelele de socializare
British Council şi partenerii vor promova pe reţelele de socializare hashtag-ul #EUcitesc, invitând publicul să îşi împărtăşească dragostea pentru lectură, de exemplu:
- Ce îţi place să citeşti: Romanul, autorul sau fragmentul preferat
- Unde citeşti: Fă-ţi un selfie şi arată-ne unde citeşti!
- De ce citeşti: Spune-ne ce înseamnă cititul pentru tine
- Pe cine citeşti: Cine este autorul tău preferat?
Despre EUNIC
EUNIC România (European Union National Institutes for Culture), reţeaua institutelor culturale naţionale din Europa, a fost înfiinţată în anul 2008 şi este formată din 15 membri din 14 state membre UE şi un membru asociat din Turcia.
Misiunea EUNIC este de a promova valorile europene şi de a contribui la diversitatea culturală, în interiorul şi în afara Europei, prin intermediul colaborării dintre institutele culturale europene.
Scopul EUNIC este de a amplifica rolul culturii în Europa şi de a consolida dialogul şi schimbul cultural, şi cooperarea sustenabilă în întreaga lume.
Principalele obiective ale reţelei EUNIC România sunt:
- Să dezvolte proiecte culturale comune şi alte forme de colaborare pentru activităţi în cadrul unor proiecte culturale, precum punerea la dispoziţie a locaţiilor şi date comune pentru evenimente culturale;
- Să faciliteze împărtăşirea bunelor practici şi a expertizei între membrii reţelei privind proiecte, politici culturale ale ţării care deţine preşedinţia, chestiuni administrative şi organizaţionale;
- Să acţioneze ca interlocutor pentru instituţii publice şi private în privinţa aspectelor ce ţin de cultura europeană şi sunt de interes comun;
- Să creeze oportunităţi pentru programe de schimb de angajaţi;
- Să fie un partener activ pentru Reprezentanţa UE / Delegaţia UE în ţara gazdă şi să acţioneze ca facilitator pentru a aplica la proiecte cu fonduri europene.
EUNIC România organizează anual proiecte comune, dintre care cele mai importante sunt Festivalul Filmului European, Ziua Europeană a Limbilor şi Salonul European de Bandă Desenată.
Pentru mai multe informaţii, vă rugăm să accesaţi https://eunic-romania.ro/
British Council este organizaţia internaţională a Regatului Unit pentru relaţii culturale şi oportunităţi educaţionale. Oferim oamenilor de pretutindeni o deschidere către creativitatea şi realizările britanice, stabilind relaţii durabile între Regatul Unit şi alte ţări. Folosim resursele culturale ale Regatului Unit pentru a realiza o contribuţie pozitivă în ţările în care suntem prezenţi: schimbăm vieţi oferind noi oportunităţi, dezvoltăm parteneriate şi inspirăm încredere.
Lucrăm cu peste 100 de ţări din întreaga lume, în domenii precum arta şi cultura, limba engleză, educaţia şi societatea civilă. În fiecare an, ajungem în mod direct la peste 20 de milioane de persoane şi la peste 500 de milioane online sau prin intermediul transmisiunilor live şi al publicaţiilor.
British Council a fost înfiinţat în 1934 şi suntem o organizație caritabilă a Regatului Unit, recunoscută prin Carta Regală, şi un organism public al Regatului Unit. Cea mai mare parte din veniturile noastre provine din livrarea unor proiecte şi contracte pentru examinări şi predarea limbii engleze, contracte pentru educaţie şi dezvoltare şi din parteneriate cu organizaţii publice şi private. Finanţarea noastră este asigurată în proporţie de 18% de către guvernul britanic.
Pentru mai multe informaţii, vă rugăm să accesaţi: www.britishcouncil.org