Fie în sala de clasă, pe Internet sau în situaţii de zi cu zi din viaţa ta, de fiecare dată când înveţi ceva nou, ţi-ar prinde bine o mână de ajutor. În acest articol, Elizabeth Jackson, profesor la British Council, oferă câteva sfaturi practice menite să te motiveze anul acesta în studiul limbii engleze.
Obiceiuri benefice
Gândeşte-te la lucrurie care te-au ajutat să studiezi în ultimele săptămâni sau chiar luni şi aşterne-le pe hârtie. Ar putea fi orice (oricât de neînsemnat): de la a avea un vocabular în care îţi notezi cuvinte, până la a utiliza o aplicaţie anume sau a asculta un podcast în drumul tău spre locul de muncă. Pentru a profita din plin de timpul pe care îl dedici studiului, concentrează-te pe activităţile care dau roade şi continuă să le faci!
Acţionează! Pe o coală de hârtie, trasează trei coloane cu denumirile: „Ce să fac în continuare”, „Ce nu a mers”, „Ce ar trebui să mai încerc”. Dacă încă nu ştii ce să treci în cea de-a treia coloană, nu-ţi face griji! Rolul meu în continuarea acestui articol este să îţi dau câteva idei care să te inspire!
Cum să vorbești limba engleză cu încredere – Ghid gratuit - Tot ce îți trebuie pentru a-ți dezvolta încrederea în tine atunci când vorbești limba engleză
Obține ghidul
Găseşte materiale în limba engleză care să corespundă intereselor tale
Cel mai bun material pentru a învăţa limba engleză este cel care îţi stârneşte interesul. Internetul are numeroase resurse destinate oamenilor care au anumite interese şi vor să înveţe limba engleză:
- Îţi place să găteşti? Atunci încearcă o reţetă de paste de pe LearnEnglish sau dacă nivelul tău este mai avansat, poţi găsi numeroase reţete şi pe site-ul BBC Good Food.
- Eşti un împătimit al fotbalului? Începe-ţi studiul prin a vizita site-ul Premier Skills.
- Dacă eşti la zi cu cele mai noi tehnologii şi gadget-uri, programul Click de pe BBC World Service va fi exact ce îţi trebuie.
- Pe Ted.com poţi găsi discuţii pe o gamă variată de subiecte, suprapunându-se intereselor de orice fel. Doar aruncă un ochi peste lista lor lungă de clipuri video şi abilităţile tale auditive se vor îmbunătăţi mai repede decât ai fi sperat!
- Înscrie-te în grupuri pe Meetup.com sau Facebook şi vei găsi oameni din oraşul tău cu aceleaşi hobby-uri ca tine. Membrii grupurilor vor organiza activităţi care să fie pe placul tuturor, cum ar fi: drumeţii, sesiuni de gătit mâncare vegetariană, şedinţe de programare şi multe altele! O mulţime de străini iau parte la acestea, iar evenimentele au loc de obicei în limba engleză.
Integrează limba engleză în viaţa ta de zi cu zi
Cu cât limba engleză este mai prezentă în viaţa ta, cu atât mai repede îţi vei însuşi un vocabular, fraze şi structuri gramaticale mai variate. Iată câteva sugestii prin care engleza va deveni parte din viaţa ta de zi cu zi:
- scrie bileţele în care să denumeşti diferite obiecte din casa ta. De exemplu, lipeşte o foaie pe care scrie window, pe fereastra din dormitorul tău;
- dacă ştii deja cuvintele de bază, adaugă verbe (open the window – „deschide fereastra”), sau expresii precum to throw (an idea) out of the window – „a înceta să te mai gândeşti la ceva (la o idee)”;
- scrie-ţi lista de cumpărături în engleză şi încearcă să îţi aminteşti cuvintele în timp ce cumperi;
- plasează strategic orice revistă sau material care conţine texte scurte în limba engleză, astfel încât să le poţi citi în momentele tale libere, de exemplu în bucătărie, în timp ce aştepţi să fie gata cina;
- scrie un jurnal în limba engleză! Acesta poate suna la fel de simplu ca „ora 1: cumpărături” sau oricât de detaliat vrei tu să fie. Nu-ţi face griji dacă vei începe să cauţi orice cuvânt necunoscut în dicţionar sau dacă nu vei putea scrie corect orice structură gramaticală, scopul este ca tu să te obişnuieşti să scrii şi să gândeşti în engleză. Cu cât exersezi mai mult, cu atât îţi va fi mai uşor să găseşti cuvintele şi structurile de care ai nevoie.
Înscrie-te la cursuri de engleză
La cursurile de engleză vei găsi subiecte şi parteneri de discuţie, precum şi motivaţia care vine când înveţi alături de alţi oameni. Timpul petrecut într-o sală de clasă este nepreţuit, întrucât te ajută să îţi organizezi stilul de învăţare, iar profesorul tău îşi va putea da seama care sunt punctele tale tari, dar şi cele slabe, ceea ce este esenţial pentru a progresa. La cursurile de engleză ai putea chiar să legi prietenii de lungă durată!
Nu lăsa pe mâine, încearcă astăzi unul din aceste sfaturi şi fă eforturi ca 2017 să fie un an excelent pentru tine şi nivelul tău de limba engleză!