Introducere
Mulți dintre cei care învață limba engleză îmi spun „Pot înțelege aproape orice, dar pur și simplu nu pot vorbi!” Acesta este un fenomen comun în învățarea oricărei limbi, iar profesorii sau vorbitorii fluenți îți vor spune că, așa cum probabil știi deja, este în mare măsură vorba de încredere.
Deci, mergi înainte fără frică, nu-i așa? Mai ușor de zis decât de făcut. Mulți oamenii îți spun „Cu cât exersezi mai mult, cu atât te vei simți mai încrezător(oare)”, în timp ce tu te gândești „Fără încredere, cum pot începe să exersez?!”. Dacă încă citești pentru că toate acestea îți sună cunoscut, atunci îți spunem sincer: trecerea de la cunoașterea limbii engleze la vorbirea fluentă va fi un proces, nu o soluție ușoară, dar sper că cele 5 sfaturi de mai jos te vor ajuta să progresezi.
Ascultă
Ascultă activ ceea ce spun oamenii, încercând să procesezi nu doar sensul, ci și cuvintele și sunetele. Ascultă și observă ritmul, modul în care se leagă cuvintele între ele, precum și literele care nu se aud. Observi ceva care te surprinde? Dacă vizionezi un videoclip, poți reda de mai multe ori o secțiune a discursului până când începe să îți sune mai natural. Dacă te afli față în față cu un interlocutor real și te simți curajos, îl poți ruga să repete anumite fraze și să te asculte și pe tine pronunțându-le, pentru a te ajuta să înțelegi diferența.
Reține lucrurile noi pe care le afli și încearcă să le redai din nou, în minte, mai târziu. Imaginează-ți că spui lucrurile respective și chiar exersează-le cu voce tare (când ești singur!). Dacă dorești să exersezi în mod controlat, pe site-ul nostru poți să urmărești și să asculți conversații cu diferite niveluri de complexitate, iar în a doua jumătate a videoclipului poți chiar să participi.
De asemenea, îți poți exersa abilitățile de vorbire cu aceste videoclipuri de pe site-ul nostru LearnEnglish.
Raportează-te la întrebări în răspunsurile tale
„Did you have a good weekend?” întreabă un coleg britanic într-o dimineață de luni. Panică! Dintr-o dată nu-ți mai amintești dacă ar trebui să folosești past simple sau present perfect pentru a vorbi despre weekend. Și știai asta - cum de ai uitat??
Stop. În loc să te chinui să-ți aduci aminte, întoarce-te la întrebarea care ți-a fost adresată. Timpul folosit este past simple, deci și răspunsul trebuie să fie la fel: „It was lovely, thanks. We went to my parents’. Did you do anything nice?”
Cum să vorbești limba engleză cu încredere – Ghid gratuit - Tot ce îți trebuie pentru a-ți dezvolta încrederea în tine atunci când vorbești limba engleză
Obține ghidul
Nu te teme să greșești
Desigur, nu ar trebui să te temi să greșești - greșelile sunt o parte esențială a procesului de învățare. Însă, dacă teama de a greși în situații reale este prea stresantă pentru tine, poți începe cu un compromis în care stresul să fie mai mic. O conversație în limba engleză la o cafea, cu colegii tăi de curs, poate fi o etapă intermediară excelentă între sala de clasă și o situație reală. De asemenea, poți căuta un grup de vorbitori de limba engleză sau un grup de schimb lingvistic în zona ta.
Dacă nu mergi la cursuri de engleză sau dacă nu ai un grup de vorbitori de engleză în apropiere, încearcă să găsești o persoană cu care să exersezi. Nu trebuie neapărat să fie o situație de schimb lingvistic. Te poți întâlni pur și simplu cu un alt cursant. Nici el nu trebuie să fie neapărat fluent în limba engleză. Este suficient să vorbească îndeajuns de bine pentru a conversa cu tine și pentru a te ajuta să începi să te relaxezi. De fapt, ar putea fi mai bine pentru încrederea ta dacă și partenerul tău ar face greșeli.
Când te regăsești în situații reale, cu vorbitori nativi sau non-nativi cu un nivel de încredere mai mare decât al tău, ți-ar putea fi util să recunoști atât în sinea ta, cât și în fața celorlalți, că ești o persoană care învață. Fă lucrurile în ritmul tău - nimeni nu are dreptul să te grăbească, să te întrerupă pentru a te corecta sau să ghicească ce vrei să spui. Engleza ta este în tranziție acum; nu acesta este nivelul tău final, iar greșelile pe care le faci astăzi vor dispărea anul viitor.
Reține-ți greșelile - mental sau în scris; ele sunt instrumentele tale de învățare, unice pentru tine. Te pot ajuta să înțelegi modul în care gândești în engleză
Acceptă complexitatea pronunției în limba engleză
Dacă pronunția este cea care te împiedică să vorbești, creierul tău ar putea să se încăpățâneze să caute acea relație perfectă între pronunție și ortografie pe care o au alte limbi. Pronunția și ortografia limbii engleze sunt departe de a fi perfecte, cu toții o știm, dar un obicei vechi (cum ar fi relația dintre cuvântul scris și cel pronunțat) este greu de schimbat.
Dacă te regăsești în cele de mai sus, încearcă să te expui mai întâi la forma vorbită a cuvântului, ori de câte ori este posibil. Dacă, pentru tine, filmele sunt o sursă importantă de contact cu limba engleză și le vizionezi întotdeauna cu subtitrări, dezactivează-le. Învățarea alfabetului fonetic te-ar putea ajuta. Pare extrem de dificil, dar majoritatea cursanților îl învață în câteva ore. Simplul fapt că vei vedea ˈmaʊntɪn în loc de mountain ar putea fi clarificarea de care creierul tău are nevoie.
Înțelege că engleza este limba ta la fel de mult ca a altcuiva
Învățarea limbii engleze este diferită de învățarea limbii franceze sau chineze sau a oricărei alte limbi printr-un aspect extrem de important: limba engleză nu mai este „proprietatea” vorbitorilor nativi. Dintre toate conversațiile în limba engleză din lume din acest moment, care crezi că sunt mai multe: cele între nativi, cele între nativi și non-nativi sau cele între non-nativi?
Răspuns: De departe, cele între non-nativi. Majoritatea oamenilor care discută în limba engleză în acest moment sunt, de exemplu, japonezi și argentinieni, ruși și greci, marocani și maghiari. Și vorbitorii non-nativi contribuie la evoluția limbii engleze (de exemplu, prin erodarea complicatului sistem de terminații interogative). Deci, vă mulțumesc că „mi-ați” simplificat limba și „mi-ați” făcut-o mai eficientă. Limba engleză vă este datoare!
Un ultim sfat, care are legătură cu toate sfaturile de mai sus: gândește-te la ceea ce stă la baza reticenței tale de a vorbi. Ce anume „îți înnoadă limba” când încerci să spui ceva? Faptul că s-ar putea râde de tine? Faptul că durează prea mult să îți găsești cuvintele și riști să îți pierzi publicul? Faptul că ar putea să se piardă esența a ceea ce vrei să spui?
Încearcă să nu te grăbești și să fii conștient de motivul pentru care ți-e greu să vorbești. Făcând acest lucru, îți va fi mai ușor să identifici situațiile în care ai putea să întâmpini dificultăți. Astfel, vei putea să îți creezi spațiul necesar pentru a respira adânc și a te calma. De exemplu, dacă îți faci griji că lumea ar putea râde de tine pentru greșeli așa-zis prostești, poți spune deschis „Help me out here, how do I say…..?” În egală măsură, este în regulă să spui „Hang on, let me finish…” dacă cineva te întrerupe cu presupuneri incorecte despre ceea ce vrei să spui.
Pentru mai multe idei despre cum îți poți crește încrederea în tine, urmărește acest videoclip LearnEnglish despre cum îți poți exersa vorbirea în afara sălii de clasă.
Am început acest blog menționându-i pe cursanții care se plâng că, deși au un nivel ridicat de înțelegere a limbii, nu pot vorbi. Voi încheia spunând că știu la fel de mulți vorbitori fluenți - chiar mai mulți - care spun „La început, nu reușeam să spun niciun cuvânt!”