By British Council România

21 februarie 2019 - 18:49

Fată care mănâncă popcorn la film

„Am învățat toată engleza pe care o știu din filmele lui Tarantino”

Acesta e răspunsul pe care l-am primit de la unul din cursanții mei atunci când l-am întrebat cum de stăpânește atât de bine expresiile colocviale. Filmele sunt fără îndoială un mod bun de a-ți perfecționa engleza, iar acum, odată cu serviciile de streaming online și cu televiziunea digitală, a devenit mai simplu ca oricând să ai acces la ele. Din experiența mea, elevii care sunt expuși cu regularitate la engleză autentică - mai ales din filme - se simt adesea mai confortabil folosind limba engleză. În acest articol, îți voi prezenta ce, cum și de ce să urmăreşti filme în varianta originală, pentru a putea învăța engleza mai rapid și mai eficient.

CE?

Cursanții mă întreabă adesea ”Care sunt cele mai bune filme care să mă ajute să îmi îmbunătățesc engleza?”, o întrebare firească, însă trebuie ținut cont de următorul aspect: câteva filme în engleză nu te vor transforma automat într-un vorbitor nativ, iar filmele nu sunt gândite drept materiale pentru studiul limbii engleze, ci sunt făcute ca produse de consum în industria cinematografică. O abordare mai bună, deci, este să cauți să urmărești ceva care să te captiveze și care să te intereseze, pentru că vei fi mai motivat să perseverezi. Trebuie de asemenea să ții cont de faptul că abilitatea noastră de a înțelege un film poate fi influențată de cât de bine cunoaștem cultura din care provine și tipul de film pe care îl alegem. Dacă îți plac comediile spaniole, nu înseamnă neapărat că o comedie britanică sau australiană va fi ușor de urmărit (sau poate nici măcar amuzantă!). La fel, dacă îți plac filmele artistice, este mai puțin probabil să ai parte de dialoguri ample din care să înveți expresii noi.

Așadar, gândește-te bine care este tipul de film pe care îl alegi - din nefericire, multe dintre filmele din ziua de azi abundă în clişee. Pe de altă parte, avantajul este că probabil te-ai familiarizat deja cu povestea tipică, mai ales când vine vorba de comediile romantice, sau de filmele de acțiune ori polițiste. Așa te poți concentra mai bine la dialog, dat fiind că povestea nu e atât de complicată, ceea ce înseamnă că ai mai multe șanse să înveți expresii și cuvinte interesante.

Din același motiv, o altă idee bună este să urmărești un film pe care l-ai văzut deja, sau unul căruia îi cunoști deja povestea (poate pentru că ai citit cartea înainte?). Din nou, asta înseamnă că nu va trebui să te străduiești să înțelegi acțiunea în timpul filmului, și vei putea astfel să te concentrezi pe alte aspecte.

Vrei să înveți engleza rapid? Te așteptăm la cursurile noastre intensive!

Cum să vorbești limba engleză cu încredere – Ghid gratuit - Tot ce îți trebuie pentru a-ți dezvolta încrederea în tine atunci când vorbești limba engleză
Obține ghidul

CUM?

O primă variantă este să începi să urmărești filmul cu subtitrări în limba română, restul filmului fiind originalul din limba engleză. Chiar dacă poate părea că „trișezi”, este o metodă foarte bună de a începe să te obișnuiești cu limba vorbită. Dacă asculți un post de radio de limbă străină, chiar și dacă nu reușești să înțelegi niciun cuvânt, în mod normal ar trebui să reușești să imiți intonația și te vei familiariza rapid cu sunetele și cuvintele comune ale limbii respective. Acesta este un foarte bun prim pas pentru a-ți îmbunătăți pronunția. Este, de asemenea, și o metodă bună pentru a începe să urmărești filme în limba engleză atunci când nivelul tău de cunoștințe nu este foarte ridicat, pentru că își va permite totuși să urmărești filmul. Mai târziu, poți trece la subtitrări în limba engleză. 

Un alt mod bun de a te pregăti înainte să vezi un film este să citești o recenzie scurtă sau un rezumat înainte de a-l vedea. Știu că poate nu te tentează atât de tare să îți strici surpriza înainte să vezi filmul, dar te poate ajuta să înțelegi povestea și să te familiarizezi cu personajele înainte să începi. Pe IMDB poți citi rezumate și poți găsi listele de personaje pentru filmele pe care vrei să le vezi.

Dacă nu ai foarte mult timp, ce-ar fi să începi cu niște filme scurte? Pentru acestea nu va fi nevoie de la fel de multă concentrare și există multe filme bune pe site-uri precum Vimeo.

Adolescent cu o tabletă

DE CE?

Urmăritul filmelor nu este vreun miracol al învățării limbii engleze care să te scape pentru totdeauna de cărțile de gramatică (îmi pare rău!), dar te poate ajuta să îmbunătățești multe aspecte legate de învățarea limbii.

Pronunția 

Ține minte că pronunția nu ține doar de felul în care sună cuvintele. O componentă cheie a limbii engleze este intonația. Engleza este o limbă al cărei ritm este dat de accent, ceea ce înseamnă că unele silabe sunt mai lungi, în timp ce altele sunt mai scurte. Româna este o limbă al cărei ritm este dat de silabe, ceea ce înseamnă că are un ritm mai regulat. Dacă ai vorbi engleza în acest fel, ar suna foarte stângaci. Una dintre cele mai bune metode de a-ți perfecționa pronunția din acest punct de vedere este dacă asculți vorbitori nativi, și, firește, filmele sunt o sursă excelentă de materiale. 

Vocabularul

Manualele se axează de multe ori pe „seturi lexicale” (spre exemplu, „engleza la aeroport” sau „părțile corpului”). Aceasta poate fi o metodă foarte bună de a împărți vocabularul pe categorii, însă este mai interesant și mai ușor de ținut minte dacă auzi cuvintele folosite în contexte uzuale. Atunci când urmărești un film cu subtitrări, practic combini abilitățile de ascultare și de citire. De multe ori, aceleași cuvinte se vor repeta în cadrul unui film, ceea ce te poate ajuta foarte mult când vine vorba de a le memora.

Un alt aspect avantajos când vine vorba de filmele în engleză este faptul că poți învăța o grămadă de expresii informale (inclusiv pe cele care nu pot fi predate într-o sală de curs!). O limbă este într-un proces constant de schimbare, și există atât de multe variante de engleză formală și informală, încât o deviere de la clasica „engleză a reginei” poate fi ca o gură de aer proaspăt (și probabil mai utilă când vine vorba de situații din viața reală). Este de asemenea o ocazie să îți faci o idee despre diferitele tipuri de engleză care există.

Cultura

Este aproape imposibil să înveți o limbă fără să ajungi să înveți și câte ceva despre cultura sau culturile din care provine, și, pentru mulți oameni, aspectele culturale care țin de limbă sunt la fel de importante ca timpurile verbelor. Filmele sunt un mod excelent de a te familiariza cu diferitele aspecte ale unei culturi - fie că vorbim de cea americană, britanică, australiană, sau a oricărei alte țări vorbitoare de limbă engleză. Faptul că te expui la diferite accente și dialecte te va pregăti de asemenea pentru diferitele tipuri de engleză peste care vei da în viața reală.

Pe măsură ce capeți încredere în cunoștințele tale de limbă engleză, începe să urmărești aceste filme clasice, care îți vor permite de asemenea să îți faci o idee foarte bună despre istoria culturii în țările din care provin.

Așadar, ce mai aștepți? Pregăteşte popcornul și pornește-ți filmul în engleză cu prima ocazie! 

Iar dacă vrei să înveți engleza și mai rapid, te așteptăm la cursurile noastre