By Elisabeth Jackson

16 ianuarie 2017 - 09:58

Colourful fridge magnets
Colourful fridge magnets ©

Vicky TH - Flickr Creative Commons

Poate fi dificil să vă dați seamă câte cuvinte în limba engleză cunoaște copilul dumneavoastră. Uneori poate părea că el sau ea nu progresează deloc, sau că nu cunoaște termenul corect pentru cel mai simplu lucru. Dar oare într-adevăr așa stau lucrurile? Elisabeth Jackson, profesor la Consiliul Britanic, aruncă o privire mai îndeaproape.

Procesul de învățare

Învățarea vocabularului este de fapt un proces și veți descoperi că, cu cât este maimic copilul dumneavoastră, cu atât mai mult are nevoie să urmeze pașii următori înainte de a începe să vorbească engleză el însuși. De la preșcolari și până la adulți, toți cei care învață limba engleză trec prin aceiași pași și pot avea de câștigat dacă dedică timp fiecărei etape din procesul de învățare.

Învățarea limbii engleze începe cu ascultarea

Totul începe cu ascultarea limbii engleze, fie că se întâmplă în timpul orelor de engleză, acasă alături de dumneavoastră sau, și mai bine, în ambele situații! Gândiți-vă la perioada de dinainte ca fiul sau fiica dumneavoastră să fi învățat să vorbească. Obișnuiați să le vorbiți despre lucruri din viața de zi cu zi: ce făceați, ce puteau vedea etc. Copiii ascultă ore întregi de limbă vorbită până să rostească primul lor cuvânt. Situația este la fel și în cazul limbii engleze. Vorbind cu copilul dumneavoastră, îi oferiți șansa de a asimila limba.

În copilăria timpurie (2-5 ani), creierul copiilor este foarte activ. Din acest motiv, poate fi foarte benefic pentru copii ca la această vârstă să aibă cât mai multe oportunități de a auzi limba engleză. 

Ghid gratuit pentru procesul de învățare a limbii engleze de către copilul tău - Tot ce trebuie să știi pentru a-ți sprijini copilul în învățarea limbii engleze
Obține manualul

Ce pot face în cazul în care copilul meu nu vorbește acasă?

Nu trebuie să vă așteptați de la copilul dumneavoastră să înceapă să vorbească peste noapte. În realitate, mulți copii trec printr-o „perioadă tăcută”, timp în care asimilează limba, dar nu sunt încă pregătiți să o și producă ei înșiși. Nu vă faceți griji - acest lucru este perfect normal. Atunci când va fi pregătit, copilul dumneavoastră va începe să vorbească, deci nu este niciun motiv de grabă. Dacă sunteți îngrijorat(ă) de progresul copilului dumneavoastră la limba engleză, o soluție-cheie este să încercați să îi oferiți cât mai multe posibilități să asculte limba engleză vorbită.

Concentrați-vă pe înțelegere

Înainte ca fiul sau fiica dumneavoastră să poată începe să numească obiectele, este necesar să își formeze o înțelegere a sensului acestora și să recunoască cuvinte atunci când le aude.

Copiilor mai mici le puteți adresa întrebări la care să poată răspunde non-verbal. De exemplu, atunci când se uită la o poză: “What’s this? Is it a horse?”. Nu este important dacă el sau ea nu spune nimic drept răspuns, căci scopul în acest caz este acela de a-i oferi copilului dumneavoastră ocazia să audă engleză care să fie relevantă pentru sine și pentru preocupările sale.

O altă ocazie ar putea fi ca atunci când pregătiți împreună ghiozdanul, să îi cereți, în limba engleză, să vă dea creionul albastru.

Acest interval al procesului de învățare poate fi integrat în multe dintre activitățile sugerate în acest articol, iar copilul dumneavoastră vă poate „răspunde” arătând cu degetul către diferite obiecte, dând din cap, mimând acțiuni, imitând animale sau aducându-vă obiecte. Activitățile simple de acest tip vă vor permite să verificați cât de bine înțelege copilul dumneavoastră limba engleză, și vă vor oferi și o asigurare că acesta învață!

Repetiția ca ajutor în învățarea unei limbi

Într-o lume ideală, am putea să auzim un cuvânt nou o singură dată și să ni-l amintim apoi instantaneu. În realitate însă, avem nevoie de multe repetări pentru a memora lucruri. Repetiția implică auzirea cuvântului de mai multe ori, de preferat în contexte diferite. Nu este nevoie să îi cereți copiluli dumneavoastră să repete cuvintele mrecanic! Este important să vă concentrați pe învățare și înțelegere, ceea ce îl va pregăti pe copilul dumneavoastră pentru momentul când va fi gata să vorbească. 

De asemenea, copiii apreciază rutina, ceea ce se reflectă în mod firesc și în repetarea vocabularului. Poate cântați împreună înainte ca el/ea să-și facă tema. Poate aveți 15 minute de vorbit engleză după cină. Gasiți ceva care să se potrivească în viețile voastre, iar copilul dumneavoastră va avea de câștigat de pe urma rutinei.

Pe lângă repetarea în mod regulat a cântecelor și a poveștilor și vorbitul despre activitățile zilnice din viața copilului dumneavoastră, poate fi foarte distractiv să refolosiți și să reciclați vocabularul alături de acesta.

Jucați-vă în limba engleză

Puteți să inițiați activități cu jucăriile copilului dumneavoastră, sau să folosiți cartonașe pentru jocuri de cuvinte. Posibilitățile sunt nelimitate, dar un exemplu ar fi un joc în care toate pozele sunt puse cu fața în jos, iar jucătorii le întorc pe rând pentru a găsi o anumită poză. Puteți, de asemenea, să printați două seturi de imagini, astfel încât copilul dumneavoastră să trebuiască să găsească perechile care se potrivesc. În timp ce vă jucați, vorbiți cu copilul dumneavoastră, pentru a-i oferi și mai multă parctică în ascultarea limbii engleze.

Încurajați-vă  copilul să vorbească mai mult în engleză acasă

Vorbiți cu copilul dumneavoastră despre lucrurile pe care le faceți împreună. Puteți alege orice subiect care este relevant pentru viața sa de zi cu zi. Puteți vorbi despre haine și culori în timp ce copilul dumneavoastră se îmbracă dimineața, sau puteți vorbi despre jucării atunci când faceți ordine în cameră.

Poveștile sunt o modalitate simplă de a învăța engleza acasă

Un alt mod grozav de a-l expune pe copilul dumneavoastră la limba engleză este prin intermediul poveștilor sau al cântecelor. Un suport vizual bun vă ajută să îl captivați, fără a fi nevoie ca acesta să citească sau să înțeleagă toate cuvintele dintr-un cântec sau poveste. De asemenea, puteți refolosi povești sau cântece pe care copilul dumneavoastră le-a auzit în timpul cursurilor de engleză. Nu vă temeți să îl întrebați pe profesorul său care sunt cântecele și poveștile pe care le-a folosit, vom fi bucuroși să vă spunem.

Gândiți-vă pentru câteva minute ce ați făcut împreună cu copilul dumneavoastră atunci când acesta învăța limba maternă. Ce fel de povești și activități prefera? Folosiți-vă de interesele sale pentru a-l expune la limba engleză într-o manieră plăcută.

Întrebările îi pot încuraja pe copii să exerseze vorbitul limbii engleze

Pe măsură ce copilul dumneavoastră se familiarizează cu acele cuvinte pe care le-a auzit în mod repetat acasă și la cursuri, și, cel mai important, atunci când este pregătit, vine momentul în care să vorbească în engleză. Un început bun ar fi să încercați să îl încurajați să dea răspunsuri scurte pentru întrebări la care credeți că poate răspunde cu încredere. Începeți cu întrebări simple legate de rutina sa sau despre o poveste, la care să poată da răspunsuri simple, de un cuvânt, cum ar fi: “What colour is this bag?” (Răspuns: red).

De asemenea, dacă copilul dumneavoastră desenează, puteți face comentarii legate de desenul său: „Oh, that’s a nice picture. What’s this? Is it a dog?”. Vă puteți ajuta copilul și să facă legături cu alte concepte punându-i întrebări suplimentare, precum: “What can dogs do? Can they jump? Can they run?”.

Copiilor mai mari, cât și celor care studiază de mai mult timp, le puteți pune întrebări mai deschise, precum “Why do you think...?”. Vă puteți distra chiar și mai mult cu limba engleză, prin intermediul jocurilor de cuvinte sau chiar al ghicitorilor. Începeți să descrieți diverse lucruri pentru a-l încuraja pe copilul dumneavoastră să ghicească cuvântul: “I’m thinking of an animal. It has long ears”. (Răspuns: rabbit). Sau folosiți alte elemente de vocabular pe care copilul dumneavoastră le-a învățat în clasă și descrieți-le: “She works in a restaurant. She makes food. What is her job?”. (Răspuns: a chef).

Pe măsură ce copilul dumneavoastră se obișnuiește cu aceste jocuri și odată ce nivelul său de încredere crește, se va distra de minune dacă veți schimba rolurile, cerându-i copilului dumneavoastră să se gândească la povești scurte sau la descrieri pe care dumneavoastră să trebuiască să le ghiciți!