By Elisabeth Jackson

26 octombrie 2017 - 19:29

Elevi în drum spre școală

Începutul noului an şcolar

Primele săptămâni ale noului an şcolar te pot entuziasma, dar şi speria în acelaşi timp. În mintea elevilor pot apărea anumite întrebări, de exemplu cum va arăta noul lor profesor, sau lângă cine se vor aşeza în bancă în prima zi, dar în acelaşi timp vor fi nerăbdători să recupereze timpul petrecut departe de vechii prieteni în timpul vacanţei de vară.
Chiar şi profesorii pot avea emoţii la început! Poate se vor gândi la clasele unde vor preda, dacă se vor înţelege bine cu elevii, sau dacă activităţile pe care le plănuiesc vor avea succes.

Pe părinţi îi va ajuta foarte mult ca în primele săptămâni de şcoală să le reamintească celor mici că sunt egali cu toţi colegii lor şi să îi încurajeze să fie deschişi şi prietenoşi. Chiar şi adulţii sunt uneori speriaţi atunci când trebuie să facă primii paşi într-o prietenie; uneori, un mic impuls este tot ce avem nevoie!

Să facem cunoştinţă

În prima săptămână, elevii şi profesorii se cunosc, îşi descoperă pasiunile, interesele şi află unii despre alţii cum şi-au petrecut vacanţa. Copiilor le place să le împărtăşească profesorilor experienţele lor de viaţă şi, de cele mai multe ori, se vor strădui să le povestească despre toate acestea în limba engleză! Îmi amintesc că într-una din clasele la care predam, toţi elevii lucrau împreună pentru a găsi cuvintele potrivite în engleză pentru a povesti despre noua dădacă a unei fetiţe. 

Printre activităţile pe care le desfăşurăm pentru a ,,sparge gheaţa”, se numără: 

  • Jocuri de cuvinte care să îi ajute pe elevi şi profesori deootrivă să-şi reţină unii altora numele;
  • Jocuri care să îi ajute pe elevi să recapituleze vechiul vocabular;
  • Activităţi de tipul întrebări-răsunsuri prin care elevii exerseze vorbitul, dar şi să dezvăluie mai multe depre interesele lor.

De asemenea, jocurile şi lucrul în echipă îi ajută pe elevi să se familiarizeze cu clasa, cu manualele de curs şi materialele pentru semestrul în curs. De exemplu, elevii se pot întrece să găsească paginile din carte în care se vorbeşte despre sport. Astfel, copiilor le va creşte entuziasmul pentru ceea ce studiază, deoarece găsesc subiecte interesante şi în acelaşi timp sunt captivaţi de poveştile din cărţi.

Ghid gratuit pentru procesul de învățare a limbii engleze de către copilul tău - Tot ce trebuie să știi pentru a-ți sprijini copilul în învățarea limbii engleze
Obține manualul

Importanţa unei rutine în viaţa elevilor

Pentru a reveni la ritmul de studiu, este important să se stabilească anumite rutine, cum ar fi un moment în care se dictează tema, sau cel de la finalul orei, în care copiii îşi strâng toate lucrurile de pe bancă. De asemenea, este bine ca părinţii să stabilească anumite obiceiuri valabile pe întreg parcursul anului, cum ar fi să îi întrebe pe copii ce au făcut la şcoală în ziua respectivă, ce lecţii le-au plăcut în mod deosebit şi de ce. 

Părinţii pot fi un real ajutor asigurându-se că ai lor copii sunt dedicaţi lecţiilor, în special adresându-le întrebări specifice despre ce au învăţat şi stimulându-le plăcerea de a merge la şcoală. Uneori ajută dacă îi laşi să ghicească cum a fost ziua ta acasă sau la serviciu, ceea ce apoi îi va încuraja la rândul lor să povestească cum a fost ziua lor. De exemplu:

  • Ce crezi că am văzut în drum spre serviciu?
  • Ce cuvând în engleză crezi că am învăţat astăzi?
  • Astăzi nu am putut să îmi amintesc cum să spun ,,vreau” în limba engleză. Tu știi?

Dacă eşti comunicativ în legătură cu tine şi îi ceri copilului ajutorul pentru a descrie anumite situaţii sau experienţe, discuţia poate devia la cum a fost ziua lui la şcoală.

Şansa de a încerca lucruri noi

Meseria de profesori ne obligă sa oferim exemple de urmat elevilor noştri, astfel încât suntem nevoiţi să învăţăm mereu lucruri noi.

Profesorii privesc noul an şcolar ca pe o ocazie de a învăţa ceva nou, fie că asta presupune un nou mod de a începe lecţiile (de exemplu, elevii să formeze un cerc timp de 10 minute) sau un nou tip de activitate care să stimuleze încrederea copiilor de a vorbi în engleză clar şi răspicat.

Este important să primeşti o reacţie pozitivă sau negativă din partea elevilor.

Atât atitudinea părinţilor, cât şi a profesorilor, pot determina începutul cu dreptul al unui nou an şcolar. Ar putea fi foarte util dacă la prima şedinţă părinţii ar veni preocupaţi să descopere punctele forte ale copiilor şi să lucreze împreună pentru a lua măsurile necesare pentru a le cultiva.

Părinţii trebuie să stabilească o rutină care să le permită copiilor să exerseze, fie că au nevoie să lucreze la încrederea în ei înşişi, fie că au doar nevoie de puţină linişte pentru a se concentra, ceea ce îi va aduce copilului rezultate deosebite.

Printre activităţile pe care le poţi face acasă, se numără:

  • Să vorbiţi despre haine, atunci când copilul se îmbracă, sau când sortezi rufele;
  • Să exersaţi cuvinte ce denumesc jucării sau articole de mobilă atunci când îl ajuţi să îşi facă ordine prin cameră;
  • Să discutaţi despre mâncare atunci când găteşti sau faceţi cumpărături. Dă-i celui mic o listă cu produse pe care să le găsească la cumpărături (foloseşte imagini sau cuvinte, în funcţie de vârstă).

Alte sfaturi despre cum puteţi exersa engleza acasa se găsesc şi pe site-ul LearnEnglishKids.

Nu în ultimul rând: nu te îngrijora!

Primele săptămâni de şcoală dau tuturor bătăi de cap: părinţilor, copiilor şi profesorilor! Importantă este colaborarea, mai exact să îi ajutăm pe copii să înveţe să vorbească deschis despre interesele lor şi ceea ce le place la şcoală. Comunicarea zi de zi (şi sfaturile pe care le puteţi obţine, de exemplu, de pe acest blog!) este esenţială şi include atât să fii ascultat, cât şi să asculţi. Astfel, toată lumea se va bucura de timpul petrecut la şcoală, iar rezultatele nu vor întârzia să apară!