By IELTS Expert

29 iunie 2023 - 12:00

Eight ways to boost your IELTS Speaking score, blog image

Proba de vorbire de la testul IELTS poate reprezenta o provocare. Dar, dacă ai încredere în munca depusă, aceasta poate fi și șansa ta de a-i arăta examinatorului cât de departe au ajuns cunoștințele tale de limba engleză. 

Expertul nostru global în IELTS, Hazan Hayaloğlu, ne împărtășește cele mai bune opt sfaturi pentru a excela la proba de vorbire la testul IELTS.

Dacă te pregătești pentru un examen, să știi că pentru cele mai recente informații despre formatul examenului trebuie să accesezi întotdeauna sursa directă - IELTS. Cei care susțin un examen IELTS, pot exersa pe Academic Writing teste gratuite online sau pe teste General Training Writing. De asemenea, poți exersa scrierea răspunsului descărcând o foaie de răspuns IELTS Writing.

Ce trebuie să știi despre proba de vorbire IELTS?

Înainte de a trece la sfaturi, merită să parcurgem cele trei părți principale ale probei de vorbire IELTS.

  • Prima parte - aici vei răspunde la întrebări despre tine și familia ta.
  • Partea a doua - aici vei ține un discurs de un minut sau două pe o temă prezentată de examinator.
  • Partea a treia - vei avea o discuție mai lungă cu examinatorul despre subiectul prezentat în partea a doua. 

Acum să vedem care sunt cele mai bune sfaturi pentru a-ți îmbunătăți performanța la proba de vorbire a testului IELTS. 

1. Încearcă să te relaxezi!

Majoritatea celor care învață o limbă străină sunt de acord că vorbirea este cea mai dificilă abilitate pe care trebuie să o stăpânești. Trebuie să construiești propoziții fără greșeli, să te gândești la vocabularul adecvat și la pronunția corectă, să eviți traducerea directă din limba maternă, să transmiți mesajul corect, să folosești tonul potrivit și să-ți asociezi ideile într-un mod organizat. De-a dreptul copleșitor!

Cu atâtea lucruri în minte, nu va fi ușor să te relaxezi, dar este important să îți amintești că examinatorul nu se concentrează pe greșelile tale, ci mai degrabă pe aspectele pozitive ale discursului tău. Ei sunt acolo pentru a vedea ce poți face, nu ce nu poți face, și vor face tot posibilul pentru a te face să te simți confortabil. Gândește-te la aceasta ca la o scurtă discuție cu un prieten. Este vorba despre comunicare - ceva ce obișnuiești să faci în fiecare zi.

De asemenea, nu uita că nu vei fi evaluat în funcție de cunoștințele tale despre anumite subiecte. Subiectele de vorbire IELTS se bazează pe viața, experiențele și opiniile tale. De exemplu, ți se poate cere să vorbești despre animalul tău de companie, orașul natal, cel mai bun prieten sau despre locul de muncă. Majoritatea oamenilor adoră să vorbească despre ei înșiși, așa că relaxează-te și fă tot ce-ți stă în putință. Nu există răspunsuri corecte sau greșite!

2. Extinde-ți răspunsurile

Vorbind pe larg, ai ocazia să arăți cât de fluent poți vorbi. Obișnuiește-te să-ți motivezi răspunsurile. Dacă examinatorul continuă să te întrebe "de ce?", înseamnă că nu oferi suficiente detalii. Fluența este unul dintre cele patru criterii de evaluare la testul IELTS, iar pentru a părea fluent, va trebui să menții o bună fluență a discursului. Așa că, să nu te temi dacă vorbești prea mult! 

Uită-te la aceste exemple de răspunsuri pentru a vedea diferența dintre un vorbitor fluent și un vorbitor non-fluent. 

Răspuns Un răspuns mai bun

Examinator: What is your favourite pet animal?

Candidat: My favourite pet animal is a cat.

Examinator: Why?

Candidat: Because they are cute.

Examinator: What is your favourite pet animal?

Candidat: My favourite pet animal is a cat. I have always found myself drawn to cats because of their independent nature.

Examinator: Why?

Candidat: Unlike dogs, cats are low maintenance. They don’t require a lot of space and they are cheap to feed. We can leave them alone at home all day and they don’t panic or get lonely. They also make great company for us because they are beautiful, purring, intelligent pets that love and entertain us every day.

3. Profită la maximum de minutul tău

În partea a doua a probei de vorbire - unde vei vorbi despre un subiect dat - examinatorul îți va acorda un minut pentru a-ți pregăti discursul. Folosește-te de acest timp cu înțelepciune! 

Nu intra în panică dacă nu ești familiarizat cu subiectul; poți inventa o poveste sau te poți pune în locul altcuiva și spui povestea din perspectiva acestuia. De exemplu, dacă trebuie să vorbești despre un eveniment sportiv la care ai participat și nu ești un fan al sportului, poți să te pui în locul unui prieten care este mare sportiv și să vorbești despre experiența lui ca și cum ar fi fost a ta. Nu există un răspuns corect sau greșit; ești evaluat doar în funcție de abilitățile tale de exprimare.  

Punctele pe care trebuie să le abordezi vor fi afișate pe un cartonaș, așa că îți recomand să profiți de timpul de un minut pentru a scrie rapid cuvintele cheie (propozițiile durează prea mult) pe hârtie, la care să te raportezi dacă te blochezi. Poți adăuga idei suplimentare în cazul în care nu mai ai ce să spui. Pentru a obține un scor satisfăcător la fluență, va trebui să continui fără a face prea multe pauze, așa că aceste notițe îți vor fi de folos!

Cum să vorbești limba engleză cu încredere – Ghid gratuit - Tot ce îți trebuie pentru a-ți dezvolta încrederea în tine atunci când vorbești limba engleză
Obține ghidul

4. Nu memora!

Întrebările de la secțiunea Speaking urmează un model comun. În prima parte, vei fi întrebat despre subiecte personale, cum ar fi orașul natal, locul de muncă sau hobby-urile tale. Partea a doua se concentrează pe experiențele tale, astfel încât poți descrie un loc, o persoană sau un obiect. Partea a treia folosește o discuție despre opiniile tale legate de subiectul din partea a doua. 

Deși merită să te echipezi cu vocabularul relevant, frazele comune și colocviile (grupări de cuvinte comune), este important să eviți să memorezi discursuri lungi. Examinatorii sunt pregătiți să identifice răspunsurile memorate și te vor depuncta pentru acest lucru. 

În schimb, recomand să studiezi vocabularul tematic, grupând cuvintele în categorii, cum ar fi sportul sau filme. Această abordare te poate ajuta, de asemenea, să-ți îmbunătățești vocabularul pentru alte secțiuni ale testului IELTS - și cu cât vocabularul tău este mai vast, cu atât scorul va fi mai bun! 

5. Vorbește clar și la o viteză naturală

Încearcă să nu-ți grăbești discursul. Dacă vorbești prea repede nu-ți vei îmbunătăți scorul de fluență și ai putea să faci mai multe greșeli. În schimb, păstrează-ți calmul, vorbește clar și la o viteză naturală. Nu-ți face griji în privința accentului; toate accentele sunt binevenite la testul IELTS. Asigură-te doar că pronunți corect cuvintele. 

6. Nu renunța!

Există trei cazuri comune în care s-ar putea să te simți ca și cum ai vrea să renunți. Tot ce pot să spun este: să nu o faci!

Primul este atunci când nu poți găsi cuvântul exact pe care îl cauți. Dacă se întâmplă acest lucru, evită pauzele lungi și încearcă să-ți reformulezi propozițiile sau să cauți alte modalități de a explica ceea ce vrei să spui. 

A doua situație este atunci când nu ești familiarizat cu un subiect sau nu ai nicio părere despre o problemă. Dacă se întâmplă acest lucru, folosește-ți creativitatea pentru a depune toate eforturile să răspunzi la întrebare. Dacă te pui în locul cuiva care a trecut prin situația respectivă, vei putea genera idei mai rapid. 

A treia situație este atunci când nu înțelegi întrebarea examinatorului. Dacă se întâmplă acest lucru, poți cere oricând clarificări (dar încearcă să eviți să pui prea multe întrebări). 

7. Înregistrează-te 

Dacă nu ai posibilitatea de a exersa cu un vorbitor nativ de limba engleză, poți obține foarte multe lucruri exersând pe cont propriu. Cum? Înregistrând orele de practică și evaluându-te pe baza celor patru criterii de evaluare IELTS: fluență, resurse lexicale (varietatea vocabularului), varietate și acuratețe gramaticală și pronunție. 

Ascultă înregistrarea pentru a-ți identifica punctele slabe. Ai fi putut folosi un vocabular mai bun? Cât de fluent erai? Ai fi putut folosi structuri mai complexe? Cum a fost pronunția ta? Lucrează mai mult la punctele slabe până când vei obține un scor mai bun.

8. Să știi la ce să te aștepți

Dacă susții testul IELTS pentru prima dată, este util să te familiarizezi cu formatul și criteriile de evaluare. Faptul că știi la ce să te aștepți te va ajuta să te calmezi. 

Înainte de a da testul îți recomand să afli răspunsurile la următoarele întrebări:

  • Cât durează?
  • În câte părți este structurat testul?
  • Ce trebuie să fac în fiecare parte?
  • Care sunt criteriile de evaluare?

Pentru a afla datele de testare IELTS sau prețurile, vizitează site-ul IELTS pagina de înscriere.