By Elisabeth Jackson

22 iunie 2017 - 15:22

Ghid de învăţare a limbii engleze pe fugă

Atunci când ai un stil de viață aglomerat, poate fi dificil să găseşti timp să exersezi limba engleză. Chiar şi aşa, până şi în zilele ocupate există periode de repaus, în care aştepţi să se întâmple ceva, fie că e venirea autobuzului, fie că stai la coadă sau aştepţi sa clocotească apa din ceainic. Nu e aşa că ţi-ar prinde bine să-ţi ocupi acest timp făcând câteva exerciţii de limba engleză?

În calitate de profesor cu multe responsabilităţi la British Council, dar şi de persoană care ea însăşi învaţă o limbă străină, Elizabeth Jackson aduce în discuţie câteva dintre metodele ei favorite de a exersa limba engleză în tot felul de situaţii de zi cu zi.

1. Exersează număratul în limba engleză!

Mi-am dat seama de asta atunci când făceam exerciţii fizice la sală. Ştii momentul acela în care pedalezi sau alergi şi oboseşti atât de tare încât eşti tentat să renunţi? Este ocazia perfectă să exersezi numerele. Spune-ţi în gând că vei lucra până când vei termina de numărat până la 100 în engleză (sau, pentru o provocare mai mare, invers de la 100 la 1).  Concentrându-te pe numărat, nu pe cât eşti de obosit, vei fi distras de la ceea ce simţi şi vei exersa şi o limbă străină.

2. Descrie ceea ce vezi din mijloacele de transport

Atunci când te afli într-un mijloc de transport, sau eşti pasager în maşină, ceea ce vezi se schimbă de la un moment la altul. Nu numai că vei găsi ceva de făcut descriind peisajele, dar vei deveni şi mai atent. Avantajul atunci când descrii ceea ce vezi este că nu trebuie să te adaptezi niciunui nivel de limbă. 

Dacă eşti vorbitor începător de limba engleză, încearcă să te raportezi la obiecte simple, precum: “a red car”  (o maşină roşie), sau “two women” (două femei). Sau pur şi simplu răspunde la întrebări simple, de exemplu: “Ce culoare este clădirea?” Cei mai avansaţi pot trece şi la descrieri mai detaliate, pline de adjective, precum:  ‘a tired-looking man is jogging past a yapping dog’. (un bărbat care pare obosit tocmai trece pe lângă un câine care scheaună).

Acest exerciţiu este menit să ajute la dobândirea fluenţei şi la îmbogăţirea vocabularului. De asemenea, îţi vei îmbunătăţi abilitatea de a descrie locuri şi situaţii în limba engleză.

Cum să vorbești limba engleză cu încredere – Ghid gratuit - Tot ce îți trebuie pentru a-ți dezvolta încrederea în tine atunci când vorbești limba engleză
Obține ghidul

3. Ia notiţe!

Este indicat să ai mereu cu tine un carneţel de notiţe, astfel încât să îţi poţi verifica propoziţiile şi vocabularul îndată ce ajungi acasă. O alternativă ar fi să descarci pe telefon o aplicaţie în care să iei notiţe, precum Evernote, care să salveze limbajul pe care vrei să  îl verifici mai târziu. De asemenea, păstrează o listă a cuvintelor pe care vrei să le înveţi, pentru a-ţi fi mai uşor să lucrezi atunci când ai un moment liber.

4. Umple-ţi telefonul cu materiale de studiu!

Păstrează în telefon materiale interesante, pe care să le foloseşti în momentele neaşteptate de repaus, ca acelea în care aştepţi la coadă la bancă. Dacă îţi pregăteşti dinainte materiale utile, studiul în aceste momente libere va fi mai productiv.

O dată pe săptămână, sau la două săptămâni, adaugă noi materiale la biblioteca ta „portabilă”, pentru a nu-ţi ieşi din mână. Rezervă-ţi 20 de minute să treci în revistă paginile marcate, link-urile salvate de pe Facebook, sau să descarci emisiunile tale favorite. În acelaşi timp, ai putea să adaugi noi cuvinte vocabularului tău sau să le ştergi pe cele pe care le-ai învăţat deja.

5. Nu exclude limba engleză din programul tău!

Încearcă să îţi faci cât de mult timp poţi pentru limba engleză, pregătindu-ţi materialele dinainte. Dacă îţi vei seta un site de ştiri în engleză ca pagină de pornire a browser-ului, sau îşi vei umple paginile de socializare cu surse şi grupuri în engleză, îţi va fi mult mai uşor să găseşti materiale de studiu şi să te încadrezi în timpul de lucru fără ca măcar să îţi dai seama.

Filmuleţele scurte de pe Youtube sunt mai uşor de vizionat decât  un film întreg. De accea, ai putea şi să creezi o listă cu filmuleţe de văzut , astfel încât să nu pierzi foarte mult timp. După ce ai vizionat câteva, vei găsi mult mai multe doar din recomandările de pe pagina principală Youtube.

Gândeşte-te puţin la activităţile tale online: nu ai putea să le faci şi în engleză pe unele dintre ele?

6. Scrie o listă cu ce ai de făcut

Ai irosit vreodată 15 minute dintr-o sesiune de studiu doar încercând să te hotărăşti ce să faci? O listă cu ce ar trebui să mai lucrezi ţi-ar putea oferi o serie de opţiuni care să te ajute sa profiţi la maximum de timpul dedicat studiului.

Adaptează această listă preferinţelor tale şi aminteşte-ţi că uneori va fi nevoie să te şi provoci, de exemplu citind ceva nou, iar alteori vei vrea să faci exerciţii rapide şi simple, cum ar fi să revezi materialele de la ultima lecţie de engleză sau să reasculţi ce ai mai auzit înainte şi să vezi cât de bine vei reuşi să înţelegi de această dată. Nu e nimic greşit în a repeta, atât timp cât mai şi variezi, astfel încât procesul să rămână unul antrenant.

7. Nu te concentra pe ce ai de lucrat, ci pe cât lucrezi

Pentru mine, este mai uşor şi mai mulţumitor să urmăresc să studiez pentru un timp cât mai îndelungat. În majoritatea zilelor, cel mai probabil voi reuşi să citesc cât se poate în 15 minute, nicidecum un articol întreg, ceea ce poate fi dificil chiar şi la un nivel avansat. Ai mai putea să urmăreşti să citeşti cât mai regulat, de exemplu să înveţi cuvinte noi de trei ori pe săptămână.

Câteva exemple de  posibile ținte pe care ți le poți seta:

  • Să asculţi timp de 5 minute emisiunea sau cartea ta audio favorită în limba engleză.
  • Să citeşti cuvinte noi timp de 10-15 minute zilnic de pe eBook. 

Sper că vei găsi sfaturile de mai sus utile pentru a învăţa engleza puţin câte puţin în fiecare zi!