Forțată să rămână în vila de pe malul Lacului Geneva din cauza unei furtuni violente, Mary Shelley a decis să scrie o poveste pentru a-i distra și înfricoșa pe prietenii ei. 200 de ani mai târziu, Frankenstein, monstrul pe care ea l-a creat, a devenit un clasic.
Pentru a sărbători cei 200 de ani de la publicarea romanului Frankenstein în 1818, i-am provocat pe toți cursanții noștri, indiferent de vârstă, să compună un text sau să creeze un portret al personajului principal din roman, pornind de la povestea tragică a acestuia.
Înainte de competiție, cursanții au participat la lecții în care au aflat mai multe despre povestea lui Frankenstein și au discutat, pe baza textului original, despre limitările științei la început de secol XIX sau despre cât de puternică poate să fie influența prejudecăților (în roman, majoritatea celor care au intrat în contact cu monstrul creat de Dr. Frankenstein l-au asociat cu puteri malefice ca urmare a înfățișării sale). A fost o ocazie minunată să vorbim despre roman, și implicit despre valori în care credem cu tărie la British Council - integrare și includere socială, cât și dreptul tuturor oamenilor de a fi tratați în mod egal.
Ghid gratuit pentru procesul de învățare a limbii engleze de către copilul tău - Tot ce trebuie să știi pentru a-ți sprijini copilul în învățarea limbii engleze
Obține manualul
Care a fost rezultatul?
Unii cursanți au creat opere de artă creative, dar și înspăimântătoare. Cătălina din grupa Lower Secondary A2 a imaginat o creatură cu multe membre, ce pare inspirată nu doar de creația Doctorului Frankenstein, ci și de Dr. Seuss și Tim Burton. Iar Rareș de la grupa LSA2 a creat un monstru folosind doar material reciclabile - o interpretare de actualitate a creației lui Frankenstein.
Alți cursanți l-au intervievat pe monstrul lui Frankenstein. Ayana de la grupa Primary Plus 5 a încercat să explice creația monstrului astfel:
Eram o păpușă mare și locuiam în Spania, iar creatorul meu a fost Frank Bens. El a dorit de fapt să creeze un robot, dar lucurile nu au mers conform planului. Într-o noapte am fost lovit de un fuger care m-a adus la viață.
Miruna, de la grupa Primary Plus 3 l-a intervievat pe Frankenstein, concentrându-și întrebările pe animalele de compania pe care acesta le-ar avea:
Miruna: Ai animale de companie?
Frankestein: Desigur, am o ‘Zombie-Pisica’.
Cursanții noștri adulți nu s-au lăsat mai prejos, iar Adrian de la Grupa de ‘Spoken English Upper-Intermediate’ a scris un interviu fascinant, purtat între Dr. Frankenstein și monstrul sau, după ce monstrul l-a omorât pe fratele doctorului, William.
Dr. Frankestein: De ce? Spune-mi de ce l-ai omorât? De ce faci asta?
Monstrul: Pe bune? Ai tupeul să mă întrebi asta? Toată lumea mă urăște, toți oamenii sunt înfricoșați de mine, deși am încercat mereu să mă apropii de ei.
Află mai multe despre Frankenstein
Dacă ești curios să afli mai multe despre romanul scriitoarei Mary Shelley, îți recomandăm câteva infografice despre roman din ziarul ‘The Guardian’, Frankenstein de Marry Shelley prin grafice. O altă lectură interesantă este articolul BBC Frankenstein- povestea care ne definește temerile.
Iar dacă dorești să citești romanul, îl poti găsi la bibliotecile noastre din București, Cluj sau Iași.