By British Council România

16 aprilie 2018 - 12:39

Fiecare copil învață în alt fel în funcție de vârstă, stilul de învățare preferat și personalitate. Procesul de învățare la copii este influențat de părinți, profesori, rude și prieteni, dar părinții au cea mai mare influență, având și un impact semnificativ asupra realizărilor școlare ale copiilor. Copiii ai căror părinți se implică în educaţia lor progresează mai repede și obțin rezultate mai bune la școală.

Ghid gratuit pentru procesul de învățare a limbii engleze de către copilul tău - Tot ce trebuie să știi pentru a-ți sprijini copilul în învățarea limbii engleze
Obține manualul

Pentru un mai bun progres lingvistic al copiilor, este important ca în afară de participarea la cursul de engleză aceștia să lucreze și acasă. Prin repetiție copiii își vor consolida cunoștințele și vor deveni mai încrezători în abilitățile lor de comunicare.

Părinții își pot încuraja copiii să lucreze și acasă. Chiar dacă ai cunoștințe de bază de limba engleză, poți ajuta cu success copilul să exerseze acasă această limbă. Nu îți face griji în privința nivelului tău și al accentului. Repetă noțiunile de baza, vorbește rar și accentuează cuvintele noi și fă apoi o pauză mai lungă pentru a-i acordă copilului tău timp să asimileze informațiile. Utilizează de fiecare dată aceleași structuri pentru sesiunea de engleză de acasă și pentru jocuri și alte activități. Ajută-i să înțeleagă prin expresii faciale și gesturi.  Este important să îi acorzi copilului timp și atenție individuală, să selectezi activitățile în funcție de nevoile, interesele, și capacitatea de concentrare a copilului și să vă distrați împreună!

Ce activități poți face acasă?

  • Crează un ‘spațiu englezesc’ cu jocuri în limba engleză, o mini-biblioteca în limba engleză, elemente de cultură britanică, desene, lucru manual, cărți făcute acasă. Acest spațiu poate fi folosit pentu a face tema, a recapitulă cuvinte și expresii, a cânta în engleză, a citi povești împreună sau a conversa.
  • Sărbătoriți evenimentele în familie sau alte sărbători făcând felicitări sau invitațîi în engleză. 
    Puteți face un program al evenimentului, un meniu, iar apoi, de exemplu, puteți scrie o recenzie despre cum a fost.
  • Puteți cumpăra sau face păpuși de mâna sau le puteți face din șosete vechi. Păpușile care vorbesc engleză și care îi pot ajută pe copiii mai introvertiți. Copiii mai mari pot face păpuși pe băț (stick puppets), cu care pot face jocuri de rol, videouri, sau teatru de păpuși.
  • Proiecte de lucru manual care să extindă subiectele discutate la ora de engleză. De exemplu, dacă copiii au studiat animale domestice, puteți să faceți măști sau o mini-fermă din plastilină. Cu copii mai mari, realizați colaje cu imagini decupate din reviste sau postere cu ilustrațiile lor  pe teme că de exemplu ‘unde am fost în vacanță’ sau ‘ ce aș vrea de ziua mea’.

 

Citiți cărți în limba engleză

Alegeți cărți care vă plac, cu text scurt, litere clare, ilustrații interesante și interacțiune (e.g. structuri repetitive). Biblioteca noastră conține cărți potrivite pentru toate vârstele , care așteaptă să fie descoperite! Citește-le copilului tău, sau, dacă acesta știe deja să citească, rugați-l să vă citească.

Fă-ți cărțile tale de povești sau benzi desenate acasă, împreună cu copilul. Capsați câteva foi. Discutați despre posibile subiecte, personaje, locație, acțiune etc. Rugați-i să deseneze și să vă spună povestea. Poți scrie tu, îl pot scrie copiii sau îl puteți scrie împreună. Citiți cartea cu o sora, un frate sau cu prietenii.

Cântecele în sunt o foarte bună modalitate de a învață structuri întregi și de a deprinde ritmul limbii. Puteți cânta împreună cântecele preferate, și puteți organiza cu copiii mai mici, spectacole pentru păpuși în care să cântați împreună. Folosește gesturi și obiecte de recuzită pentru a face cântecele mai interesante. Copiii mai mari pot inventa cântecele lor sau pot rescrie versurile melodiilor cunoscute.

Poți face  o carte cu cântecele preferate. Copiază versurile pe o hărții cartonată; copilul le poate decora sau ilustra, apoi faceți o carte cu paginile pe care le-ați adunat.

 

Jocuri

Sunt multe jocuri pe care le puteți încerca. De exemplu, pentru a recapitula acțiuni sau părțile corpului, puteți juca Simon says (Simon spune). Dați-i copilului instrucțiuni în limba engleză, pe care să la urmeze (ca de exemplu, Simon spune atinge-ți genunchii etc). Copilul vă poate da, la rândul lui, instrucțiuni pe care să le urmați.

Pelmanism este un joc prin care puteți recapitula cuvinte sau chiar propoziții întregi. Ai nevoie de două seturi de carduri cu imagini sau un set cu imagini și unul cu cuvintele corespunzătoare. Așezați cele două seturi cu fața în jos, în rânduri. Copilul trebuie să întoarcă un card din fiecare șir și să spună cuvântul sau propoziția corespunzătoare. Dacă cele două carduri sunt la fel, le poate păstra, dacă sunt diferite, trebuie să le pună înapoi de unde le-a luat. Jocul se termină când toate cardurile și-au găsit perechea.   

Puteți folosi jocuri precum X și 0 pentru a exersa engleza. De exemplu, copilul trebuie să vă spună un verb neregulat la trecut sau o propoziție despre ce a făcut ieri,  pentru a alege un careu.  

20 de întrebări este un joc în care vă alegeți un obiect secret, iar copilul are la dispoziție 20 de întrebări, la care puteți răspunde doar cu da sau nu, pentru a ghici care este obiectul. 

Cursele de la A la Z sunt ocazii bune pentru a recapitula cum se scriu cuvintele. Într-o limită de timp pe care o decideți împreună, copilul trebuie să scrie câte un cuvânt începând cu fiecare literă a alfabetului.  

Ascultă și desenează este o activitate distractivă pe care o puteți face împreună. Desenează o imagine sau folosește o imagine de pe internet. Descrie imaginea copilului, care o va desena. Cand a terminat, comparați imaginile, apoi puteți schimba rolul și copilul dumneavoastră vă poate descrie imaginea lui, în timp ce tu o desenezi.

Ghicitorile în limba engleză sunt o altă modalitate distractivă de a exersa limba engleză. Poți descrie animale, obiecte sau locuri pe care copilul să încerce să le ghicească. De asemenea, poți schimba rolurile, astfel încât copilul să-ți exerseze și abilitățile de vorbire, nu doar pe cele de ascultare.

Poți găsi, de asemenea, o varietate de resurse gratuite pentru copiii de 3-12 ani și părinți pe site-urile British Counci LearnEnglish Kids și pentru adolescenți, pe LearnEnglish Teens. Sau te poți abona la newsletter-ul nostru  pentru a primi pe email mai multe resurse și invitații la evenimente.