By British Council România

05 mai 2020 - 18:24

Children watching a TV scene with Timmy

Desenele și emisiunile TV sunt resurse excelente pentru a învăța o limbă străină, însă este foarte important modul în care sunt folosite. 

Cum pot serialele și emisiunile TV să-mi ajute copilul să învețe engleza mai ușor?

Este mai ușor ca niciodată să avem acces la emisiuni TV în diferite limbi. Prin simpla apăsare a unui buton, copilul tău poate urmări desenul preferat în limba engleză, iar beneficiile sunt majore. Pentru a învăța o limbă trebuie să o auzi cât mai mult. Dacă tu nu vorbești engleza, desenele, serialele și emisiunile TV pot facilita expunerea la conținut video în limba engleză pentru copii. Când urmăresc astfel de programe TV în limba engleză, copiii aud expresii autentice, asociate cu elementele vizuale ale unei povești. Acestea îi vor ajuta să înțeleagă ce se întâmplă, povestea le va menține atenția și interesul, totul în timp ce ei ascultă limba engleză!

Arată-i copilului tău că te interesează ce urmărește

Din experiența noastră, copiii învață cel mai bine când părinții sau familia arată un interes sincer pentru emisiunile TV pe care le urmăresc, fie că ascultă împreună sau că vorbesc și se amuză pe seama unor personaje. Poți să exclami când un personaj este într-o anume situație („Stop!”, „Nu face asta!”, „Vino aici!”) și să te distrezi când auzi anumite sunete („Boing”, „Pow!”, „Boom!”). Manifestă-ți curiozitatea și pune-i copilului tău întrebări despre poveste, de exemplu „De ce crezi că a făcut asta ?”, „Unde crezi că s-a dus după?”, „Ce crezi că va urma în episodul viitor?”. Genul acesta de relaționare cu personajele și acțiunile din emisiunile TV poate ajuta copiii să dezvolte abilități de reflecție, de gândire și de înțelegere. De asemenea, poți observa cum percepe copilul tău video-ul pe care îl umărește, și puteți discuta relaxat, în limba maternă, mai ales dacă tu nu vorbești engleza sau copilul tău nu are încă suficiente cunoștințe pentru a conversa în engleză.

Cum procedez în cazul în care copilul meu nu înțelege?

Există șanse mari ca, în realitate, copilul tău să înțeleagă mult mai mult decât crede. În cazul copiilor foarte mici, este destul de probabil nici să nu realizeze că urmăresc o emisiune într-o altă limbă și să se bucure de experiență ca și când video-ul ar fi fost prezentat în limba maternă. În situația în care copilulul tău îți spune că nu înțelege nimic liniștește-l și încurajează-l să vadă cât înțelege numai prin faptul că urmărește acțiunile personajelor. Dacă a avut deja contact cu limba engleză la școală, în familie sau în grupul de prieteni, întreabă-l dacă poate identifica vreunul dintre cuvintele pe care le știe și observă-i reacția când își dă seama că, de fapt, chiar știe niște cuvinte!

Ghid gratuit pentru procesul de învățare a limbii engleze de către copilul tău - Tot ce trebuie să știi pentru a-ți sprijini copilul în învățarea limbii engleze
Obține manualul

Ridică-te de pe canapea și fii activ

Unul dintre motivele principale pentru care este considerat că timpul petrecut în fața televizorului are efecte nocive asupra copiilor este lipsa activității fizice de care au mare nevoie. Din cauza pasivității pe care o presupune statul la televizor, Serviciul Național de Sănătate din Marea Britanie (NHS) atrage atenția asupra riscurilor pentru dezvoltarea copiilor [1]. Așadar, dacă personajele din video-urile vizionate sunt active și, de exemplu, dansează, îți poți încuraja copilul să vă ridicați de pe canapea și să dansați și voi pe ritmul muzicii din desene/emisiuni, mai ales când melodiile indică diferite mișcări. În cazul preșcolarilor, dezvoltarea fizică și lingvistică sunt interdependente [2], astfel încât mișcările făcute îl vor ajuta pe copilul tău să-și amintească expresiile și cuvintele pe care le aude la televizor. 

Același episod văzut o dată, încă o dată, și încă o dată …

Copiii mici adoră să urmărească același episod din serialul TV preferat de mai multe ori. Pe măsură ce revăd episoadele, copiii înțeleg și simt nevoia să se implice mai mult. Această repetitivitate este extrem de importantă în procesul de învățare a unei limbi [3], așa că poți profita din plin de dorința copilului tău de a revedea un episod!

Activează procesul de învățare al copilului tău

Întrebările despre personaje și acțiune sunt un bun punct de plecare pentru a iniția o discuție în care copilul tău să reflecte asupra celor văzute, iar după acest moment îl poți încuraja să deseneze personajele/scenele preferate. De asemenea, în cazul în care copilul tău preferă să modeleze plastilină sau să sculpteze, și aceste mijloace sunt foarte bune pentru a-l încuraja să redea propria interpretare a personajului preferat sau a unei teme din desenul care-i place. Pe baza activităților plastice, puteți continua discuția prin introducerea unor elemente precum caracteristici fizice ale personajului favorit (ochi, păr, înalt, scund, gras, slab, lung, mare, etc.) și culori. Mai multe idei despre activități creative pentru copii, care pot stimula învățarea limbii engleze acasă, sunt disponbile într-un articol de pe LearnEnglish Kids.

Dacă tu nu vorbești engleza, copilul tău poate să te învețe câteva cuvinte legate de desenul sau activitatea creativă la care a participat! Mai mult, puteți realiza costume și să organizați mici scenete pornind de la personajul și episoadele preferate! Pe măsură ce implicați mai mulți membri ai familiei și/sau prieteni, activitatea devine mai amuzantă, iar faptul că un episod a fost văzut de mai multe ori va oferi tot mai multe posibilități de joacă prin dialoguri și expresii cât mai variate.

Observă-ți copilul în timp ce se joacă

Este posibil ca, uneori, să nu-ți dai seama cât de mult învață copilul tău, iar informațiile în acest sens nu vin întotdeauna ca rezultat al unor întrebări. Se întâmplă frecvent ca un copil mic să se închidă în el șă să refuze să vorbească dacă are senzația că este interogat. Chiar și o întrebare simplă, cum ar fi „Care este culoarea mașinii?”, poate cauza confuzie în mintea unor copii. Aceștia pot interpreta sensul întrebării tale sub forma altor întrebări – „De ce vrea mama să știe asta?”, „Nu vede că e roșie?”. Într-o asemenea situație, copilul poate refuza, pur și simplu, să răspundă. Așadar, o alternativă pentru a afla ce reține copilul tău este să-l observi în liniște când se joacă, fie singur, fie în grup. Astfel, poți afla cum internalizează copilul tău conținutul programelor TV pe care le urmărește în engleză. Câteva aspecte la care poți fi atent sunt: 

  • cuvintele în engleză folosite pentru a descrie anumite jucării
  • expresiile în engleză folosite în jocuri în care copilul pretinde că este un personaj din desenul favorit
  • cântecele interpretate în engleză și pe care le-a auzit în serialul preferat

În toate aceste situații, copilul tău folosește vocabular în limba engleză, pornind de la emisiunile TV pe care le-a urmărit. 

Televizorul - parte din procesul de învățare

Tehnologia ne oferă astăzi numeroase posibilități care nu erau disponibile înainte. Totuși, aceasta este un mijloc către îndeplinirea unui scop, iar cele mai bune rezultate sunt atinse atunci când este folosită inteligent. Prin entuziasmul și atenția părinților, care-și pot îndruma copiii, televizorul poate fi o resursă valoroasă în învățarea limbii engleze, fără a se substitui interacțiunilor calitative cu alți copii.

 [1] ‘Physical activity guidelines for children (under five years)’ NHS Choices, Date accessed: October 26, 2017 https://www.nhs.uk/Livewell/fitness/Pages/physical-activity-guidelines-f...

[2] ‘Developing language in a developing body: the relationship between motor development and language development’ Jana M Iverson https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2833284/

[3] ‘Repetition a key factor in language learning’ Science Daily, Date Accessed: October 26, 2017 https://www.sciencedaily.com/releases/2017/05/170502084630.htm