By Claire Hughes

16 martie 2017 - 15:04

How can I help my child learn - blog

Sunt multe metode prin care îţi poţi ajuta copilul să înveţe engleza, chiar dacă tu nu vorbeşti această limbă. Claire Hughes, profesoară la British Council, propune câţiva paşi practici pe care îi poţi urma, astfel încât lecţiile de engleză să continue şi acasă!

Engleza în viaţa de zi cu zi

Copiii pot avea dificultăţi în a înţelege de ce învaţă limba engleza, pe lângă faptul că este o materie şcolară. Multe filme şi programe de televiziune sunt dublate în limba lor nativă; există numeroase servicii online de traduceri şi aplicaţii de acelaşi fel; de obicei, ei nu au niciun prieten a cărui limbă nativă să fie limba engleză. Astfel, copiilor le este greu să îşi imagineze o lume în care engleza este utilă. 

Unul dintre cele mai rapide şi simple moduri prin care îţi poţi încuraja copilul să înveţe limba engleză este să găseşti situaţii cu care ei se pot identifica, în care această limbă este necesară. De exemplu, dacă micuţul tău este un împătimit al fotbalului, povesteşte-i despre un meci de fotbal internaţional, în care protagoniştii sunt jucători şi un arbitru din diferite ţări. Discutaţi despre cum reuşesc aceştia să comunice unul cu celălalt. De aici, poţi conduce discuţia la cum engleza este o limbă internaţională, vorbită în toată lumea şi cum aceasta poate aduce împreună oameni din diferite ţări, care împărtăşesc aceleaşi interese. În cazul în care copilul tău este suficient de mare să înţeleagă statisticile, te poţi folosi de această pagină web, astfel încât să îi confirmi ceea ce spui. 

Pregătirile pentru cursurile de engleză

Odată ce copilul tău a găsit motivaţia de a începe să înveţe, ideal ar fi ca acesta să își dorească din proprie inițiativă să meargă la cursuri de engleză. Deşi profesorul va facilita procesul de învățare în timpul orelor de curs, mai sunt şi alte lucruri pe care le poţi face pentru a-l ajuta să meargă pregătit la cursuri şi să profite din plin de această experienţă.

Cu toate că facem multă mişcare în timpul orelor de curs, există și momente când le cerem cursanţilor să se gândească atent la limbajul pe care îl folosesc.  Am observat că atunci când copiii stau pe scaun la şcoală sau acasă toată dimineaţa, ei vin la cursuri având energia unor pui de labrador şi în consecinţă le este mai greu să se concentreze. Asigurându-te că micuţul tău are oportunitatea să fie activ înainte de cursuri, îl vei ajuta să se concentreze mai bine în sala de clasă. Este însă necesar și să te asiguri că micuțul tău are suficientă energie pentru a participa pe deplin la lecție, oferindu-i o gustare sănătoasă înainte ca lecţia să înceapă, precum şi o sticlă de apă, pe care să o aibă cu el în sala de clasă.

În timpul orelor de curs, desfăşurăm o mulţime de activităţi care le permit cursanţilor noştri să se exprime individual. Pentru a-i ajuta să îşi pună amprenta asupra a ceea lucrează, îi încurajăm să se gândească la cum se pot exprima cu ajutorul culorilor, al imaginilor sau al altor tehnici de prezentare. De aceea, atât timp cât copilul tău are un penar bine echipat, el va produce în scris lucrări în limba engleză pe care se va strădui să le realizeze cât se poate de bine. Am chiar o studentă care are un penar special, plin cu papetăre cu sigla Minecraft, de care se foloseşte numai la orele de engleză. Faptul că scrie cu pixurile ei preferate o face să vină la cursuri cu un entuziasm sporit.

Ghid gratuit pentru procesul de învățare a limbii engleze de către copilul tău - Tot ce trebuie să știi pentru a-ți sprijini copilul în învățarea limbii engleze
Obține manualul

Îndemnul de a vorbi despre cursurile de engleză

Când va întâlniţi după ora de curs, ideal este să vorbeşti cu copilul tău despre experienţa lui, astfel încât să îl laşi să vadă cât eşti de interesat de ceea ce învaţă, precum şi să îi oferi şansa să reflecteze asupra lecţiei. Totuşi, nu e uşor să îi faci să vorbească deschis. Un părinte mi-a spus odată: ,,De fiecare dată când îl intreb cum a fost la curs, îmi răspunde doar că a fost bine, de parcă nu ar vrea să vorbească despre asta.”

Dacă la fel se întâmplă şi în cazul copilului tău, încearcă să îi pui întrebări ceva mai specifice, astfel încât să conduci discuţia către anumite momente din timpul cursului. Iată câteva idei:

  • Care a fost momentul tău preferat la cursul de astăzi?
  • Care a fost cel mai amuzant lucru care s-a întâmplat la cursul de astăzi?
  • Cu cine ai vorbit astăzi la curs? Despre ce aţi vorbit?
  • Ce te-a făcut să te simţi mândru la cursul de astăzi?
  • Este ceva ce ţi s-a părut dificil astăzi la curs?

Întrebările, precum şi interesul manifestat faţă de ceea ce studiază copilul tău, îi arată cât de multă importanţă atribui limbii engleze în viaţa lui. Cu cât îl faci să îşi dea seama că este important pentru tine, cu atât mai mult va crede şi el că este important, implicându-se mai mult la cursuri, întrucât va dori să  aibă mai multe lucruri pe care să ţi le împărtăşească.

Cum să încurajezi studiul englezei în afara sălii de clasă

Sunt multe moduri prin care îţi poţi încuraja copilul să folosească limba engleză în afara sălii de clasă, chiar dacă nu poţi comunica în această limbă cu el.

În cazul în care copilul tău este la începutul studiului limbii engleze, unul dintre cele mai utile lucruri pe care le poţi face este să îl ajuţi să se acomodeze cu sunetele din limba engleză şi cu felul în care acestea se află în legătură cu alfabetul. Alphablocks este un program marca BBC disponibil pe YouTube, care poate veni în ajutor în această problemă. Nu e nevoie de niciun fel de cunoştinţe în limba engleză pentru a viziona aceste videoclipuri şi a vorbi sau a cânta alături de copilul tău şi de vreme ce videoclipurle au o durată de cel mult 5 minute, ele pot fi integrate şi în programul unei zile extrem de aglomerate.

Dacă ai un copil creativ, încearcă să îi oferi o nouă jucărie care întruchipează un personaj - un animal de pluş, o păpuşă, o figurină din ,,Războiul Stelelor”. Spune-i că această jucărie vorbeşte numai engleza, aşa că va fi nevoit să se folosească de această limbă pentru a se juca şi a vorbi cu ea. Cunosc un părinte care a încercat asta cu un urs de pluş cumpărat în timpul unei călătorii la Londra. În fiecare seară, copilul îi spunea noapte bună, îi povestea cum a fost ziua lui şi îi punea câte o întrebare despre cum e viaţa în Anglia, totul în engleză. ,,Asculta” răspunsul şi apoi le spunea părinţilor în română ceea ce aflase de la jucărie. Nu după mult timp, ursuleţul avea o întreagă poveste de viaţă, iar copilul era extrem de mândru să joace rolul de traducător.

Dacă ai un copil mai mare, gândeşte-te la cum ar putea să folosească engleza în felul în care îşi foloseşte limba maternă. Dacă mai are prieteni care studiază, propune-le o ,,noapte culturală în limba engleză” la cineva acasă. Copiii ar putea să gătească ceva urmând o reţetă scrisă în limba engleză, să vorbească în engleză în timp ce mănâncă ceea ce au gătit, apoi să vizioneze un film în engleză. Poate că singuri nu s-ar gândi să organizeze ceva de acest tip, dar dacă vei face tu asta, e mult mai probabil că ei se vor ocupa de partea cu distracţia, vorbitul şi mâncatul!

Copiii mai mari pot chiar să aibă  abilităţile cognitive de a te învăţa ei pe tine ceva din ceea ce au studiat. Studii în domeniul educaţiei au arătat că sunt şanse mai mari ca oamenii să îşi amintească şi să înţeleagă pe deplin ceva ei înşişi, atunci când le explică altora. Când  copilul tău te poate învăţa ceva nou, el devine conştient de cât de multe ştie, ceea ce îl va face mai încrezător în forţele proprii. 

Comunicarea e ceea ce contează

Copilul tău simte, mai presus de orice, nevoia de a şti că nu este singur în efortul său de a studia o limbă străină. În lume sunt milioane de persoane cu care să vorbească în engleză, aşa că nu te îngrijora dacă nu te implici în această parte a procesului . Sprijinul pe care îl poţi oferi este la fel de important pentru felul în care va evolua procesul lui de învăţare.