By Andreea Pasere

03 februarie 2017 - 12:44

Teenager reading

Studiile recente au arătat că tipul de lectură de care sunt interesați adolescenții din ziua de astăzi poate fi destul de diferit de cel al generațiilor anterioare - adolescenții preferă să își arunce ochii rapid pe SMS-uri, pe comentarii de pe rețele de socializare sau pe articole scurte, existând mai puțini tineri care să citească de plăcere cărți întregi. Andreea Pasere, profesor la British Council, oferă în continuare câteva sfaturi practice despre cum să vă încurajați copilul adolescent să citească povești și cărți în limba engleză.

Un sfat pe care îl ofer în mod frecvent părinților ai căror copii sunt studenți la British Council este să se folosească de puterea exemplului și să înceapă să citească ei înșiși, deoarece copiii, indiferent de vârstă, își doresc în general să calce pe urmele părinților. Dacă vă vor vedea bucurându-vă de o carte bună, șansele ca și ei să își dorească să aibă parte la rândul lor de o astfel de plăcere vor fi mult mai mari!

Este de asemenea important să vă raportați și la aspectele practice. Vorbiți cu copilul dumneavoastră despre beneficiile cititului, provocați-vă fiul sau fiica să se gândească la avantajele dobândide atunci când citește mai des, precum un vocabular mai dezvoltat în limba engleză, o mai bună înțelegere a diferitelor culturi și locuri și, desigur, impulsul creativ de care poate avea parte atunci când ia contact cu idei, personaje și povești noi.

Nu cumpărați orice carte la întâmplare. Cumpărați cărți legate de interesele copilului dumneavoastră. Dacă nu sunteți sigur care sunt acestea, gândiți-vă atunci la activitățile pe care el sau ea le are deja: îi place să facă sport? Petrece mult timp jucându-se pe calculator sau folosind rețelele de socializare? Cu siguranță există cărți sau povești în engleză care să aibă legătură cu activitățile care îi plac copilului dumneavoastră. Un punct bun de plecare sunt secțiunile internaționale sau de limbă engleză din bibliotecile sau librăriile din apropierea casei sau din cartier. 

Ghid gratuit pentru procesul de învățare a limbii engleze de către copilul tău - Tot ce trebuie să știi pentru a-ți sprijini copilul în învățarea limbii engleze
Obține manualul

Copiilor dumneavoastră le va fi de asemenea mai ușor să înceapă să citească în engleză dacă vor citi despre ceva ce le este deja cunoscut. Dacă fiul sau fiica dumneavoastră citește o carte după ce a văzut deja adaptarea cinematografică sau dacă a citit deja cartea respectivă în limba maternă, îi va fi mai ușor să se concentreze pe înțelegerea și traducerea textului în engleză.

În funcție de nivelul de engleză al copilului dumneavoastră, anumite cărți pot fi încă prea complicate pentru a fi citite. Vorbiți cu profesorul său pentru a verifica nivelul de engleză și care ar fi cărțile potrivite în funcție de acesta. De exemplu, o ediție adaptată ar putea fi mai potrivită, fiind o carte care a fost rescrisă special pentru persoanele care încă învață engleză; vocabularul este mai simplu, iar cartea conține și exerciții care să faciliteze înțelegerea.

Romanele grafice pot fi de asemenea un mod mai puțin complicat și mai accesibil de a începe cititul în limba engleză. Cele mai bune romane grafice cuprind teme complexe, iar ilustrațiile îl vor ajuta pe copilul dumneavoastră să înțeleagă și să se bucure de ceea ce citește. 

Ce obișnuiați să citiți în adolescență? Ar putea fi o idee bună să considerați că și copilului dumneavoastră îi vor plăcea aceleași cărți! În plus, adolescentul dumneavoastră va avea șansa să descopere lucruri noi despre dumneavoastră!

Puteți de asemenea să faceți scurte vizite în librării cu toată familia și să îi lăsați pe copii să își aleagă singuri cărțile. Pentru a face experiența și mai interesantă, rămâneți și beți o cafea sau mâncați o prăjitură sau oferiți-le un abonament la bibliotecă ori un voucher cadou pentru o librărie.

Mai jos aveți o selecție de cărți pe care le-au citit și apreciat elevii mei:

The Fault in Our Stars, de John Green

Povestea se concentrează asupra lui Hazel Grace Lancaster, o tânără cu cancer tiroidian și asupra prietenului ei, Augustus Waters. Deși romanul ar putea părea doar o altă carte comună a acestui gen, am aflat despre el în sala de clasă, atunci când elevii mei de 12-13 ani discutau împreună despre cea mai bună carte pe care o citiseră.

The Curious Incident of the Dog in the Night-Time, de Mark Haddon

Alăturați-vă lui Christopher, un băiat de 15 ani ce suferă de o tulburare de spectru autist, în încercarea sa de a afla ce i s-a întâmplat câinelui vecinului său. Acesta reușește nu doar să afle adevărul despre câine, dar ajunge și să afle că mama sa, despre care i se spusese că murise, îi trimisese, de fapt, numeroase scrisori. Va reuși oare să reia contactul cu mama sa?

Divergent, de Veronica Roth

Plasat într-un Univers Divergent, romanul explorează teme comune acestei grupe de vârstă (adolescenți), precum tranziția de la copilărie la maturitate sau contestarea autorității adulților. Tris este o fată de 16 ani care este introdusă într-o comunitate nouă în urma unei decizii bazate doar pe criteriul personalității sale. Povestea ei și a modului în care începe să lupte împotriva sistemului nu este doar captivantă, ci reprezintă și o invitație convingătoare la gândire critică.

Half my Facebook Friends are Ferrets, de J. A. Buckle

Josh, în vârstă de 15 ani, speră în secret să devină un chitarist faimos de heavy metal, unul acoperit de tatuaje și piercinguri și slăvit de fani. Din păcate, această dorință nu se va îndeplini atât timp cât mama sa este cea care ia toate deciziile legate de viața sa. Cartea este alegerea perfectă în timpul unei vacanțe scurte, fiind amuzantă și ușor de citit, dar reușind în același timp să capteze atenția cititorului.

How to Train Your Parents, de Pete Johnson

Adolescenții pot simți multă presiune din partea părinților și a profesorilor atunci când vine vorba de performațele academice. Părinții lui Louis sunt exagerat de ambițioși și și-ar dori ca acesta să fie implicat în toate activitățile care au legătură cu școala și să obțină mereu cele mai bune note. Louis află de la Maddie, noua sa prietenă, cum să îi învețe pe părinții săi să îl ignore sau crede, cel puțin, că asta e ceea ce face. Cine păcălește pe cine?

The Encyclopedia of Early Earth, de Isabel Greenberg

Copiii iubesc benzile desenate și mulți dintre aceștia apreciază și romanele grafice atunci când sunt ceva mai mari. Aceasta este o poveste care are loc în timpul ” Early Earth”, o civilizație care a existat înainte ca istoria noastră să înceapă. Polaritatea ciudată a Pământului din acele timpuri făcea ca oamenii de la Polul Nord să nu poată să-i atingă pe oamenii de la Polul Sud. Eroul cărții este un tânăr de la Polul Nord care călătorește la Polul Sud, unde se îndrăgostește. Va găsi acesta un mod de a se apropia de cea pe care o iubește? Se va împlini povestea lor de dragoste?

Veți găsi cu siguranță o carte potrivită în lista de mai sus. Dacă știți o alte carte grozavă pe care copiii dumneavoastră adolescenți au îndrăgit-o, va rugăm să ne spuneți despre ea pe pagina noastră de Facebook!