By Rosie O'Brien

14 decembrie 2016 - 09:53

Children enjoying a story reading session

Să-i citeşti copilului tău aduce mult mai multe beneficii decât pare la prima vedere. Chiar dacă nu ştii engleză, copilul tău tot va avea de câştigat şi dacă îi citeşti în limba maternă. Rosie O’Brien, profesor la Consiliul Britanic, dezvăluie cum poveştile citite copilului pot conduce la evoluţia academică, emoţională si creativă a acestuia. 

Cum îmbunătăţeşte cititul abilităţile academice ale copiilor?

Ştiai că, nivelul de lectura al copiilor de 4-5 ani cărora li se citeşte zilnic, este mai avansat cu un an faţă de cel al copiilor de aceeasi vârstă cărora nu li se citeşte atât de des? Chiar și citindu-le copiilor de 3-4 ori pe săptămână, îi ajuţi pe aceştia să îi surclaseze cu 6 luni pe cei de seama lor. Observ asta adesea în clasele în care predau; copiii care pot citi cel mai bine sunt și primii care strigă: ,,Am citit asta cu mami/ tati!” când vine vremea poveştilor.

Cum îmbunătăţeşte cititul vocabularul copiilor?

Cititul este o modalitate minunată de a-l învăţa pe copilul tău cuvinte noi. Copiii cărora părinţii le citesc cărţi tind să cunoască o gamă mai variată de cuvinte. Nu numai că astfel vor înţelege lumea mai bine, dar vor face progrese rapide și în sala de clasă.  Dacă un copil poate înţelege sau recunoaşte câteva dintre cuvintele spuse de profesor, el va avea un avantaj şi în învăţarea limbii engleze. 

Mai mult, limba scrisă utilizează un vocabular mult mai bogat decât cea vorbită şi conţine propoziţii mai complexe decât cele pe care le folosim în vorbire. Cu toate că dialogul si filmele văzute cu cei mici îi vor ajuta enorm pe aceştia să-şi dezvolte abilitatea de a vorbi, iniţierea copiilor în arta literară are în plus avantajul de a-i familiariza cu o gamă largă de cuvinte şi structuri gramaticale, precum şi de a le îmbunătăţi abilitatea de a scrie. 

Ghid gratuit pentru procesul de învățare a limbii engleze de către copilul tău - Tot ce trebuie să știi pentru a-ți sprijini copilul în învățarea limbii engleze
Obține manualul

Pot cărţile să Sedimenteze abilitatea de a comunica şi încrederea în propria persoană?

Copiii deprind abilitatea de a comunica observându-i pe cei din jur, iar lectura este un mod excelent de a o face. Citind, copiii descoperă personaje care intră in contact, relaţionează unele cu altele şi îşi exprimă gândurile, iar cei mici învaţă să facă acelaşi lucru. Copiii învaţă prin imitaţie: ei imită acţiunile eroilor din desenele animate preferate şi împart jucării, precum personajele favorite din cărţi. 

Un vocabular bogat nu este doar folositor la şcoală sau pentru a avea rezultate bune la examene. Copiii care reuşesc să se exprime clar au capacitatea de a se înţelege mai bine pe ei înşişi si au şanse mai mari să poată articula mai bine ceea ce simt, în loc să izbucnească violent când sunt trişti sau nervoşi. Fiind capabili să răspundă întrebărilor din clasă, probabil colegii le vor cere ajutorul, drept urmare, copiii ar deveni mai populari şi mai încrezători în propria persoană.

Beneficiile pe care lectura le aduce în plan emoţional.

Temele prezentate în diferite poveşti pot fi folosite ca un punct de plecare în discuţiile şi dezbaterile cu copiii mai mari despre lume,relaţii şi probleme personale. Dacă acestea se desfăşoară în limba engleză, copilul tău va avea şansa să întrebuinţeze limbajul într-un mod autentic.  S-ar putea chiar să descoperi că se deschide în faţa ta cu mai multă uşurinţă. Din experienţa personală, ştiu că le este mai uşor să vorbească despre problemele personale raportându-se la un personaj, cu atât mai mult cu cât o fac într-o limbă secundară. 

Pe măsură ce copilul tău se ataşează de personajele favorite din cărţi, acestea îl vor ajuta să  empatizeze mai mult cu cei din jur şi, în consecinţă, se va dezvolta mai armonios atât pe plan personal, cât  şi  în  ceea ce priveşte relaţiile sale cu ceilalţi. În plus, reportarea copilului la eroii din poveşti, l-ar putea ajuta să depăşească schimbările fizice şi emoţionale din viaţa sa: când personajul unei cărţi  trăieşte o experienţă cu care micuţul tău se poate identifica, evenimentul sau trăirea respectivă devin parte din cotidian, remediind orice formă de anxietate pe care copilul tău poate a trăit-o. 

Lectura de acasă ajută la îmbunătăţirea altor abilităţi importante

Aceiaşi copii din clasa mea care s-au bucurat de ore de lectură acasă au înregistrat şi alte progrese, precum:

  • Capacitate mai bună de concentrare şi o mai bună înţelegere a textului oral;
  • Abilitatea de a se implica emoţional într-o poveste;
  • Încrederea de a pune întrebări despre personaje şi firul narativ şi de a răspunde la acestea;
  • Creşterea abilităţii de a anticipa sau prezice acţiuni ulterioare şi de a recunoaşte situaţii care au la bază o relaţie de tipul cauză-efect;
  • De asemenea, cititul stimulează capacitatea cognitivă a copiilor, le permite să emită judecăţi mai elaborate şi le îmbunătăţeşte memoria. 

Ce câştigă părinţii

Studiile au arătat că cititul este cea mai eficientă metodă de relaxare.  Eliberează tensiunea din muşchi şi inimă şi te ajută să dormi mai bine. Ai putea observa progrese de pronunţie şi vocabular şi poate chiar o creştere a încrederii în calitatea ta de a fi un bun părinte.