Cititul este o modalitate excelentă prin care copilul tău poate descoperi multe lucruri despre lumea înconjurătoare. Dar în ce fel îl va ajuta cititul la şcoală? Andreea Pasere, profesor la British Council, ne vorbește despre beneficiile pe care le are cititul în limba engleză cu copilul tău acasă.
Importanţa cititului
Cititul este esenţial pentru a crea o bază solidă de cunoştinţe, necesare pentru înţelegerea şi interpretarea textelor, pentru a deprinde noi modalităţi de exprimare, dar şi pentru a empatiza mai bine cu emoţiile şi situaţiile prin care trec personajele. În plus, citind, copilul tău se va familiariza cu noi culturi şi experienţe.
De asemenea, fie că îi citeşti copilului tău în engleză, fie că se descurcă de unul singur, lectura îl va ajuta să își dezvolte vocabularul într-o nouă limbă fără să își dea seama, în loc să le înveţe printr-un efort conştient. În acest fel, va avea o pronunţie mai bună şi se va simţi atras de noua limbă şi cultură.
Importanţa cititului la şcoală
Dacă îi citeşti copilului tău acasă, acesta se va descurca mai bine şi la şcoală. De exemplu, copiii care mi-au spus că au ore de lectură cu părinţii acasă par să aibă o putere de concentrare de durată mai mare. Cititul dezvoltă creativitatea şi abilităţile de comunicare, astfel încât copilul se va exprima cu claritate şi încredere.
Copiii care citesc şi cărora li se citesc poveşti au un vocabular mai bogat şi abilităţi mai bune de scriere. În calitate de profesor, observ acest lucru în timpul cursurilor, atunci când copiii ascultă poveşti şi mă corectează atunci când nu urmez firul narativ: ,,Doamna profesoară, în poveste vrăjitoarea nu este bună, aşa scrie!”
Copilul trebuie să citească zilnic câteva pagini
Cu toţii ştim că zilele de şcoală sunt extrem de aglomerate, deci ce-ar fi să introduci în programul copilului 10 minute de citit înainte de culcare? Încearcă şi să ții cont de progresul făcut ... ce poveşti nu i-ai citit încă? Sunt povești pe care le-ar putea citit singur? Poţi începe prin a-i lăsa pe ei să îți citească şi, odată ce au reușit să citească o carte scurtă de la început până la sfârşit, te poţi oferi să le cumperi sau să le împrumuţi una nouă, pe care să le-o citeşti mai apoi.
Un avantaj semnificativ este acela că al tău copil va putea trece de la o activitate solicitantă (cum ar fi cina sau un joc) la una ce necesită răbdare şi concentrare. Dacă este obişnuit să asculte sau să citească poveşti, acest lucru îi va fi de ajutor în multe situaţii ce necesită un nivel similar de atenţie şi concentrare. Este o adevărată provocare pentru profesori să menţină atenţia elevilor, aşa că orice efort suplimentar de a-i ajuta pe copii acasă va fi un real ajutor pentru întreaga clasă!
Ghid gratuit pentru procesul de învățare a limbii engleze de către copilul tău - Tot ce trebuie să știi pentru a-ți sprijini copilul în învățarea limbii engleze
Obține manualul
Află cum poate deveni cititul o activitate distractivă şi relaxantă
Cititul poate fi distractiv şi interesant dacă îl transformi într-o activitate interactivă, punând întrebări în legătură cu povestea. Copilul tău poate juca diferite roluri, îl poţi întreba care este personajul lui preferat, dacă poveste anterioară i-a plăcut mai mult, sau îl poţi face să se implice prin în alte activităţi, cum ar fi să indice anumite imagini din carte. Astfel, copilul dezvoltă încrederea de a-şi exprima propriile gânduri şi sentimente, lucru extrem de stimulant şi pentru discuţiile de grup.
Află câteva sfaturi despre cum să îţi motivezi copilul să înveţe, de pe site-ul nostru LearnEnglishKids.
Cititul împreună cu copilul tău înseamnă timp de calitate petrecut împreună
Timpul petrecut citind împreună este de nepreţuit pentru relaţia dintre tine şi copilul tău, fiind un exemplu bun pentru el. Împreună, vă puteţi distra şi în acelaşi timp puteţi învăţa lucruri noi. De asemenea, cititul este un bun mod de a vă relaxa după o zi obositoare, petrecută fie acasă, fie la şcoală sau la serviciu. Vă puteţi bucura de o poveste bine scrisă, în mod special una pe care o ştiţi deja, astfel încât să puteţi citi pe rând câte o propoziţie fiecare.
O poveste îi poate linişti pe copii înainte de culcare şi îi ajută să mediteze asupra zilei care s-a scurs, în mod special asupra lucrurilor pe care le-au învăţat la şcoală.
Cititul este benefic chiar şi pentru părinţi!
Cititul va avea efecte pozitive chiar şi asupra abilităţilor lingvistice ale adulţilor, sporind răbdarea şi făcându-te să uiți de stresul acumulat la serviciu sau acasă, ceea ce aduce mai multe beneficii asupra sănătăţii decât un pahar de vin sau timpul petrecut în faţa ecranului!