Îmbunătățește competențele de limbă engleză ale copilului cu activități distractive și rețete de gătit delicioase.
Copiilor le place să se murdărească pe mâini și le plac, de asemenea, bunătățurile gustoase, așa că, de ce să nu combini cele două pasiuni și să-i înveți și limba engleză în același timp? Multora ne place să urmărim emisiuni culinare împreună cu copiii, așa că activitățile cu rețete pentru învățarea limbii engleze ca a doua limbă (ESL) sunt o modalitate distractivă de a combina timpul de calitate cu creativitatea și educația.
Este timpul să-ți aduci competiția Master Chef Junior în limba engleză la tine acasă. Iată cum!
Pregătește-ți sala de clasă culinară
Orice bucătar bun știe că gătitul este o artă – la fel este și învățarea limbii engleze. Înainte de a începe, ai grijă să pregătești câteva lucruri pentru ca procesul să fie eficient, astfel vei avea cele mai bune rezultate.
1. Nu uita, activitățile trebuie să fie scurte și simple.
Nu te copleși pe tine și pe micuțul tău cu o masă cu trei feluri. Întreabă copilul sau copiii ce le-ar plăcea să gătească. Apoi gândește-te ce ingrediente sunt necesare, cât timp va dura prepararea și dacă ai toate ustensilele potrivite pentru activitate. Nu uita, de asemenea, că îți dorești să exerseze limba engleză, așa că dificultatea rețetei trebuie să fie potrivită pentru nivelul de competență al copiilor.
2. Verifică trusa de bucătărie.
Verifică dacă ai tot ce-ți trebuie pentru a crea capodopera. Pe parcurs, utilizați împreună note adezive pentru a eticheta fiecare articol, de exemplu ‘bowl’ (bol), ‘spoon’ (lingură), ‘sieve’ (sită). De asemenea, poți să faci o pălărie de bucătar și șorțuri, astfel încât atât tu, cât și micii tăi bucătari, să intrați cu adevărat în rol și să folosiți vocabularul pentru îmbrăcămintea cool în limba engleză.
3. Faceți împreună o listă de ingrediente.
Împreună, scrieți o listă în engleză cu toate ingredientele din rețetă de care aveți nevoie. Acesta este un moment bun pentru copii de a învăța cuvinte noi, precum și de a arăta ceea ce știu deja și de a exersa numerele pentru cantitatea de care vor avea nevoie din fiecare ingredient. Aici poți include și termeni precum ‘tablespoon’ (lingură), ‘teaspoon’ (linguriță) și ‘cups’ (cești).
4. Clarifică instrucțiunile în engleză.
Merită să exersezi terminologia de bază culinară cu copiii înainte de a începe, astfel încât să poți folosi limba engleză pe parcursul întregii activități. Cuvintele pentru ordinea activităților precum „first’, ‘next’ și ‘then’ sunt utile, la fel ca verbele precum ‘mix’ (a amesteca), ‘add’ (a adăuga) și ‘pour’. Verbele sunt deosebit de importante, deoarece copiii învață bine în context, așa că vor asocia cuvântul cu acțiunea pe care o fac.
Nu ezita să folosești un ajutor de bucătar precum lingura de lemn
Nu trebuie să fiți doar tu și copiii în bucătărie – un wooden spoon helper (care știe doar limba engleză) vă poate ajuta în călătoria voastră culinară.
Acest asistent interactiv poate fi „profesorul” în acest proces, îi poate face mai ușor pe copii să vorbească și să asculte în engleză (mai ales dacă în mod normal vorbesc cu tine în altă limbă).
The wooden spoon helper poate fi îmbrăcat, poate avea un nume și poate vorbi așa cum vreți voi. Poți crea chiar și un întreg personaj pentru a face asistentul mai interesant – de exemplu, lingura poate fi un student englez, venit la un program de studiu la școala culinară și care vizitează diferite case pentru a-și împărtăși talentul cu micii bucătari.
Lingura care ajută poate oferi indicații, poate pune întrebări copiilor și poate corecta orice greșeală gramaticală sau de pronunție în limba engleză, în timp real.
Gătește preparate festive
Fie că este vorba de Paște, Halloween, Crăciun, Ziua Îndrăgostiților sau ziua de naștere a cuiva, există o mulțime de ocazii care se sărbătoresc cu ceva bun de mâncare.
Sărbătorirea cu mâncare gătită le permite copiilor să arate ce au învățat în alte contexte în engleză (de exemplu, ei pot spune ‘Happy Birthday’ (La mulți ani), sau ‘Merry Christmas’ (Crăciun fericit),) și își pot exprima latura artistică.
Eats Amazing are o gamă largă de idei de gătit pentru perioada de vară, inclusiv macarons cu buburuze și o salată de fructe curcubeu. Între timp, Bake Play Smile are o listă de creații pentru decembrie. Indiferent de momentul pe care îl alegi pentru a găti, nu uita să integrezi limba engleză în acest proces, împărtășind cu copiii expresii uzuale în limba engleză pentru acea sărbătoare.
Creează un tur în gastronomia lumii
Indiferent ce rețetă vei urma, încearcă să introduci ingrediente sau stiluri de gătit din bucătăriile lumii. Este recomandabil și să stabilești o tematică pentru această activitate, astfel încât copiii să învețe despre mai multe tipuri de alimente și mai multe cuvinte în engleză.
De exemplu, poți alege să gătești preparate din Franța sau brioșe cu tentă franțuzească. Sau puteți face împreună sushi ori încerca un fel de mâncare „Fusion”, o combinație dintre bucătăria asiatică și elemente din bucătăria japoneză, folosind alimente cu care copiii sunt mai familiarizați.
Pe lângă faptul că mâncărurile și stilurile de gătit mai diverse le oferă copiilor o limbă engleză mai variată, ele pot, de asemenea, să le deschidă orizontul culinar: vor fi tentați să încerce mâncăruri noi și neobișnuite.
Aruncă o privire la aceste rețete de gătit pentru copii în limba engleză, de la BBC Good Food, pentru inspirație.
În timp ce aștepți, folosește fișe de lucru
Există întotdeauna momente incomode în timp ce toată lumea așteaptă ca mâncarea să fie gătită, să se răcească sau să poată fi mâncată. Dar aceasta poate fi o oportunitate de învățare! Imprimă o fișă de lucru, de exemplu, o fișă de lucru pentru pizza, sau creează-ți tu o fișă, incluzând diverse activități, de exemplu, poți să le ceri copiilor să potrivească cuvinte în limba engleză cu imagini din procesul de gătit și să definești diferiți termeni legați de gătit.
Copiii pot, de asemenea, să pună în ordine pașii de gătit pe care tocmai i-au parcurs – ceea ce îi ajută să asocieze limba engleză cu procesul de gătit și facilitează internalizarea profundă a cuvintelor în limba engleză. La finalul fișei de lucru, pot desena ceea ce au gătit și pot scrie o scurtă descriere despre cum arată și ce gust are, după ce au gustat din rezultatul muncii lor.
Activități cu rețete englezești în afara bucătăriei
Nu trebuie să restricționezi învățarea limbii engleze și gătitul doar atunci când copilul este acasă. Data viitoare când mergi la supermarket, planifică un fel de mâncare cu copiii – poate fi real sau inventat – și roagă-i să spună în engleză numele ingredientelor pentru acel fel de mâncare, când trec prin dreptul lor. De asemenea, poți să treci pe la secțiunea cu articole de uz casnic și le poți cere copiilor să arate ustensilele de care ar avea nevoie pentru activitățile ‘mix’ (a amesteca), ‘knead’ (a frământa), ‘grate’ (a rade), ‘cut’ (a tăia) și ‘complete’ (a termina), legate de felul de mâncare preparat.
Această activitate genială lasă imaginația copiilor să zboare și să combine diferite arome, texturi și idei. Desigur, nu trebuie să gătești felul de mâncare propriu-zis, deoarece s-ar putea să nu aibă un gust atât de bun în realitate, dar exercițiul va stimula competența de limbă engleză a copiilor și poate face cina din acea seară mai specială.
Acestea sunt doar câteva dintre activitățile cu rețete în limba engleză pe care le poți face cu micii tăi elevi. Le poți face periodic și vei vedea cum copiii își îmbunătățesc limba engleză și vor vrea să învețe din ce în ce mai mult!
Vrei să găsești și alte moduri distractive prin care să-ți ajuți copilul să învețe limba engleză? Descoperă cum poate ajuta filmul la predarea sau învățarea limbii engleze.