By British Council România

31 ianuarie 2024 - 10:15

Business woman smiling at her colleague.

Lumea carierelor profesionale se schimbă, iar angajatorii caută candidați capabili să se adapteze la aceste schimbări constante. Un raport recent Future of Work a arătat că adoptarea noilor tehnologii va continua în același ritm rapid, ceea ce înseamnă că unele locuri de muncă tradiționale vor dispărea, pentru a fi înlocuite cu alte locuri de muncă (este foarte posibil ca unele dintre ele să fie absolut surprinzătoare). Un lucru este însă clar – toate aceste schimbări vor necesita diferite seturi de abilități sociale. Desigur, studiile tradiționale și abilitățile tehnice, precum utilizarea computerelor, matematica, știința și limbile vor fi întotdeauna la mare căutare, dar, în prezent, angajatorii caută din ce în ce mai mult personal care să aibă și abilitățile sociale necesare pentru a-și spori șansele de reușită la locul de muncă. În acest articol, vom explora ce sunt abilitățile sociale și de ce ar trebui să le dezvoltați pentru a vă bucura de cariere de succes.

Manual gratuit de limba engleză pentru afaceri - Tot ce trebuie să știi pentru a-ți îmbunătăți limba engleză pentru afaceri și pentru a-ți crește nivelul de încredere în propria persoană. 
Obține manualul

Ce sunt abilitățile sociale?

Abilitățile sociale sunt abilități care nu au fost predate, în mod tradițional, în școli și universități. Nu există examene care îți pot evalua abilitățile sociale, dar poți dezvolta aceste abilități, dacă participi le exersezi și dacă ai îndrumare, de exemplu, sub forma unor cursuri pentru adulți. Nu există o singură definiție a ceea ce este o abilitate socială, dar, în general, acestea se referă la modul în care oamenii interacționează cu alți oameni și la cum își gestionează propriile comportamente și atitudini. Din cauza naturii lor ușor ambigue, multe abilități sociale se suprapun. Care sunt însă cele mai importante abilități sociale, pe care ar trebui să le dezvoltăm, pentru a ne crește șansele de a ne bucura de succes în carieră?

Comunicare

Abilitățile de comunicare sunt fundamentale, pentru aproape toate locurile de muncă, din prezent. Chiar dacă lucrezi într-un laborator sau pe un computer toată ziua, tot va trebui să interacționezi cu colegii de muncă sau măcar cu angajatorul tău, pentru a comunica informații cheie despre munca ta.

Desigur, o abilitate evidentă de comunicare este cunoașterea mai multor limbi străine. Pe măsură ce multe companii se extind, la nivel internațional, angajații bilingvi sau multilingvi sunt în mod evident mai solicitați decât vorbitorii monolingvi. Dacă vorbești deja româna și engleza, te afli într-o poziție bună, pentru că aceste limbi îți oferă acces la o varietate de cariere profesionale. Dar învățarea limbilor străine este o abilitate tehnică - le poți studia și le poți îmbunătăți și îți poți măsura progresul prin examene oficiale. Poate că ceea ce nu este atât de ușor de învățat sunt însă abilitățile de comunicare interculturală. Este posibil să poți să vorbești fluent engleză, dar ești conștient de normele culturale, care există în acele țări, și ce expresii idiomatice sau gesturi sunt comune și acceptabile din punct de vedere social? Vizionarea filmelor și a serialelor TV, citirea ziarelor sau ascultarea de podcasturi sunt modalități excelente de a-ți îmbunătăți abilitățile interculturale, pentru că te vor ajuta să te familiarizezi cu normele culturale din țara respectivă.

Indiferent de limbile pe care le știi, să poți să vorbești și să scrii clar și concis sunt părți esențiale ale comunicării. De asemenea, este foarte important să îți cunoști audiența și să te poți adapta la aceasta, mai ales în prezent, când tot mai mulți dintre noi lucrăm în echipe transnaționale sau interculturale, adesea online. Claritatea și posibilitatea de a ajunge cu adevărat la persoana cu care comunici nu implică numai folosirea corectă a regulilor gramaticale.

O altă abilitate esențială în comunicare este ascultarea activă. Acest lucru înseamnă nu doar să așteptăm ca interlocutorul să își termine idea, pentru a putea continua cu propriile noastre idei, ci și să fim cu adevărat atenți la cealaltă persoană și să fim capabili să punem întrebările potrivite, pentru a afla ce are nevoie și ce își dorește, cu adevărat - chiar dacă poate persoana respectivă nu poate să exprime foarte clar aceste lucruri.

Ai încercat vreodată să compui un e-mail perfect, dându-ți silința să găsești tonul potrivit, dar ai primit însă un răspuns abrupt de două cuvinte, fără a avea răspuns la niciuna din întrebările tale? De-a lungul timpului, acest lucru poate avea un efect negativ asupra relațiilor de muncă – este foarte important să înveți să ceea ce simt oamenii, doar din modul în care aceștia vorbesc și scriu. Aceasta este o altă abilitate, care poate fi dobândită prin exersare. Înscrierea la cursuri pentru adulți online poate fi o modalitate bună de a exersa comunicarea cu oameni, din diferite culturi, pentru că, deși este posibil să nu te întâlnești față în față cu aceștia, vei exersa identificarea corectă a tonului e-mailului tău. 

Flexibilitatea

Dacă ai căutat recent un loc de muncă, poate ai observat că multe fișe de post sunt extrem de lungi! Acest lucru se datorează faptului că majoritatea angajatorilor caută oameni flexibili, care pot îndeplini o serie de sarcini diferite și care sunt înzestrați cu abilități diferite. Este foarte posibil ca aceste companii să caute o persoană creativă și artistică, care însă să fie și o persoană care se poate adapta noilor tehnologii și se pricepe la ținerea evidențelor.

Flexibilitatea se referă, de asemenea, la dorința de a avansa la locul de muncă, fie că este vorba despre învățarea de noi abilități și adaptarea la noile instrumente digitale, fie că vorbim despre preluarea de noi sarcini și munca în diferite departamente. În general, angajatorii nu doresc angajați cu o atitudine de genul „nu este treaba mea”. Tocmai de aceea, îți recomandăm să încerci să înveți o abilitate nouă, în timpul liber - acesta poate să fie ceva simplu, cum ar fi învățarea unui nou instrument digital.

Gândire critică / gândire creativă

Gândirea critică a devenit un cuvânt la modă, în educație, în ultimii ani, dar este și o abilitate extrem de importantă, atunci când vine vorba de lumea carierelor profesionale. În educație, gândirea critică înseamnă să punem întrebări relevante, atât nouă, cât și altora, și să încercăm să privim problemele și problemele dintr-o perspectivă nouă. 

La locul de muncă, acest lucru ar putea însemna să nu faci lucrurile doar pentru că „așa s-au făcut întotdeauna”, ci mai degrabă să cauți, în mod activ, o modalitate mai eficientă sau mai simplă, de a îndeplini sarcinile.

Cei care gândesc critic își pun la îndoială propriile convingeri și practici și, în mod esențial, sunt deschiși să învețe de la alții și să răspundă la feedback. Un mod bun de a-ți dezvolta abilitățile de gândire critică este să pui la îndoială presupunerile și prejudecățile fundamentale (toți le avem!). Gândește-te la oamenii cu care îți petreci timpul – cât de mult vă asemănați? Au aceleași convingeri? Ce s-ar întâmpla dacă ai petrece timp cu oameni diferiți? Cum s-ar putea schimba opiniile și atitudinile tale? Implicarea în activități, alături de oameni diferiți, te poate forța să ieși din zona ta de confort și să întâlnești oameni noi – de exemplu, ai putea încerca să faci voluntariat în comunitatea locală. Vei fi surprins cât de mult te poate ajuta acest lucru ca să obții o perspectivă nouă asupra lucrurilor.

Încurajarea copiilor să pună întrebări care încep cu Unde?, De ce?, Ce?, Când?, în loc de întrebări al căror răspuns poate fi da sau nu, îi poate încuraja să gândească mai critic și să înceapă să își pună întrebări în legătură cu lumea din jurul lor.

Spirit de echipă

Majoritatea aplicanților scriu în CV-ul lor că au „spirit de echipă”, dar ce înseamnă de fapt a avea spirit de echipă? Lucrul cu oamenii înseamnă să interacționezi cu ei, să îi ajuți, atunci când au nevoie, și să te asiguri că opiniile lor sunt reprezentate și respectate. Unele companii le cer angajaților să scrie ce cred despre o anumită problemă, înainte de o întâlnire, pentru a evita „Gândirea de grup”, care are loc atunci când toată lumea își schimbă părerea, pentru a fi de acord cu persoana cu cea mai puternică personalitate, din sală. Acesta este un mod de a te asigura că toată lumea are șansa de a comunica ceea ce gândește cu adevărat.

Reziliență

Majoritatea oamenilor din zilele noastre cred că „ziua nu are suficiente ore”. Este foarte comun ca oamenii să devină copleșiți de angajamentele profesionale și familiale. Reziliența înseamnă să putem face față presiunilor, pe care le avem în viața noastră, într-un mod sănătos, să fim capabili să acceptăm criticile, să ne păstrăm simțul umorului și să alocăm timp și pentru a avea grijă de noi înșine.

Mindfulness este o tehnică care s-a dovedit că îmbunătățește reziliența. Să aloci timp pentru a te putea concentra pe respirație și pe conștientizarea clipei prezente, poate părea a fi ultimul lucru de care ai nevoie, dacă ești copleșit de responsabilități și muncă. Cu toate acestea, această pauză scurtă poate fi exact ceea ce ai nevoie, pentru a evalua mai bine nevoile tale și ale altora și pentru a reuși să empatizezi mai bine cu alte persoane și să faci față propriilor probleme. Poți citi mai multe despre beneficiile tehnicilor Mindfulness aici, unde vei afla și de ce există o zi internațională dedicată acestora.