Concursul de soluții “Crossing Borders” pentru realizarea și implementarea standului Marii Britanii la Bookfest 2019 și-a desemnat finaliștii. Propunerea câștigătoare este proiectul Figures, semnat de arhitectul Johannes Bertleff și sculptorul Virgil Scripcariu ca autori principali, cu arh. Ioana Mitrică, arh. Ana Potoschi, arh. Sebastian Cucu și arh. Adrian Ianchis drept coautori.
Competiția a fost organizată de British Council România și Ordinul Arhitecților din România – Filiala București, cu girul Ordinului Arhitectilor din Romania, cu sprijinul Ambasadei Marii Britanii în România și al Anualei de Arhitectură București, în vederea realizării și implementării standului Marii Britanii ca invitat de Onoare la Salonul Internațional de Carte Bookfest din perioada 29 mai – 2 iunie 2019, sub tematica generală “Crossing Borders”. Finalizarea implementării proiectului va avea loc în luna mai.
În concurs au fost înscrise 34 de proiecte valide, care au fost evaluate în regim de anonimat de un juriu format din arhitecți și consultanți cu expertiză în domeniu. Proiectele înscrise în competiție au fost evaluate conform temei de concurs, fiind apreciate, printre altele, atractivitatea soluției, coerența cu mesajul general, integrarea practică și creativă a funcționalităților sau adecvarea bugetului. Un alt criteriu luat în considerare a fost și abordarea responsabilă față de mediul înconjurător.
“Parteneriatul British Council – OAR București și-a dorit să încurajeze concursul deschis ca practică comună în vederea obținerii celei mai bune soluții pentru o prezență reprezentativă și memorabilă. Juriul a apreciat această inițiativă, precum și calitatea și varietatea proiectelor intrate în concurs” a declarat arh. Iulia Stanciu, în calitate de președinte al juriului.
Premiul I în concurs, în valoare de 2000 de euro + 2000 de euro la semnarea contractului, a fost acordat proiectului Figures, semnat de arhitectul Johannes Bertleff și sculptorul Virgil Scripcariu ca autori principali, cu arh. Ioana Mitrică, arh. Ana Potoschi, arh. Sebastian Cucu și arh. Adrian Ianchis drept coautori.
Premiul II, în valoare de 1500 de euro, a fost acordat proiectului The Yellow Canary, autor principal Ionel Ciurea, coautori Ionescu Elena Ancuta, Larisa Mihaela Petran, Florin Flavius Busuioc și Dumitru Eduard Untaru.
Premiul III, în valoare de 1000 de euro, oferit de către Anuala de Arhitectură București, a fost acordat proiectului Limits, autor principal Dragoş Oprea, coautori Nicolae Petrencu, Dana Cucoreanu, Beatrice Gabriela Bucur, Alice Dimofte.
Juriul a decis, de asemenea, să acorde două mențiuni onorifice proiectelor Cluster (autor principal Sabin Dumitriu, coautor Claudia Voinea), respectiv Locus (autor principal Alexandru Codrin Mazilu, coautor Stefana Delia Costras).
Despre proiectul câștigător, juriul a declarat “Proiectul a abordat pe paliere acordate sensibil și poetic simbolistica împreună cu funcționalitatea pavilionului. (…) Proiectul este o declarație pentru valorile sociale și culturale în prim plan. Parte dintre elementele-figurine simbolice pot fi reutilizate ca elemente de recunoaștere (marcă) a unei politici culturale britanice la alte evenimente sau pot mobila spații publice interioare.”
“Granițele nu sunt doar teritoriale. Fie că vorbim despre politică, societate sau cultură, suntem înconjurați de limite care, odată depășite, ne ajută să înțelegem valoarea diferențelor dintre noi, și să sperăm la mai multă toleranță. Iar arta și literatura au o putere unică de a transcende orice fel de granițe pentru a crea această înțelegere. Suntem încrezători că proiectul de stand câștigător va susține acest mesaj în cadrul Bookfest” a declarat Cristiana Tăutu, Head of Arts la British Council România.
Marea Britanie este Invitatul de Onoare la ediția din acest an a târgului Bookfest, al doilea cel mai mare târg de carte din România. 2019 reprezintă un an de importanță majoră pentru Regatul Unit, atât în plan politic, cât și din perspectiva relațiilor culturale cu alte țări europene, iar menținerea și întărirea colaborării în plan cultural între Marea Britanie și România sunt mai importante ca niciodată.
Prezența Marii Britanii în cadrul Bookfest sub tematica generală “Crossing Borders” dorește să reafirme deschiderea spre colaborare în plan cultural și social între cele două țări, alături de puterea incontestabilă a artei și a literaturii de a depăși granițele.
British Council
British Council este organizaţia internaţională a Marii Britanii pentru relaţii culturale şi educaţionale ce oferă oamenilor de pretutindeni o deschidere către creativitatea şi realizările britanice şi stabileşte relaţii durabile între Marea Britanie şi alte ţări. Activitatea sa este axată în special pe domeniile educaţie, limba engleză şi artă. British Council este o organizaţie apolitică ce se bucură de o strânsă colaborare cu guvernul britanic.
Ordinul Arhitecților din România
Ordinul Arhitecților din România (OAR) aspiră la dezvoltarea unei comunități profesionale închegate și responsabile, ghidată de codul etic (deontologic) al profesării arhitecturii ca artă liberală în România. Focalizarea resurselor pe promovarea și consolidarea arhitecturii de calitate în toate formele și manifestările sale va eleva OAR la statutul de voce unitară a profesiei la nivel de comunitate, pe plan național și internațional.
OAR se dedică în întregime reglementării profesiei de arhitect, subliniind importanța valorilor morale și deontologice, a bunelor practici, a așteptărilor înalte, a creativității și, nu în ultimul rând, a provocărilor academice. OAR își asumă misiunea de a crea mediul legislativ, profesional și competițional necesar atingerii excelenței în cadrul multiplelor contexte ale profesiei de arhitect.
Anuala de Arhitectură București 2019
Anuala de Arhitectură București este cel mai important festival de arhitectură din București, fiind deschis atât profesioniștilor din industria de construcții, cât și publicului larg. Festival organizat de OAR București, Anuala expune an de an cele mai bune realizări ale arhitecților bucureșteni. Anuala conține cea mai amplă platformă online ce prezintă atât arhitecții-autori, toate proiectele cât și construcțiile valororoase din București.
Juriul concursului
Juriul a fost format din cinci membri titulari și doi membri supleanți.
Membri titulari
- Bogdan Babici (arhitect, TECON)
- Cătălin Berescu (arhitect, vice-preşedinte OAR Bucureşti)
- Oana Boca (consultant comunicare, Headsome Communication)
- Andrew Noble (ambasador al Marii Britanii în România)
- Iulia Stanciu (profesor universitar, arhitect, STARH)
- Cristiana Tăutu (Head of Arts, British Council)
- Tudor Vlăsceanu (arhitect, UNULAUNU, Tegmark)
Membri supleanți
- Daniela Calciu (arhitect, director dezvoltare MNAC)
- Oana Iacob (arhitect, Republic of Architects)
Informațiile complete despre concurs și rezultate sunt disponibile pe pagina oficială: crossingborders.oar-bucuresti.ro